Nemocnice v regionech musí podle hejtmanů omezovat hrazené výkony kvůli tomu, že narůstá počet pacientů i zdravotníků nakažených covidem-19. Foto: Wikipedie

Hejtmani varují před výpadkem příjmů krajských nemocnic

Asociace krajů varuje před tím, že krajské nemocnice přijdou o peníze z úhrad, protože kvůli nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru musí omezovat svou další činnost. Asociace to po včerejší videokonferenci hejtmanů, které se účastnil i šéf Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD), uvedla v tiskové zprávě. Hejtmani chtějí problematiku řešit s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

 

Regionální nemocnice musí podle hejtmanů omezovat hrazené výkony kvůli tomu, že narůstá počet pacientů i zdravotníků nakažených covidem-19. Nemohou tak naplnit plány, s kterými počítá úhradová vyhláška. „Pokud musí naše nemocnice omezovat plánované výkony, snižují se automaticky úhrady a nemocnice nebudou schopny naplnit 80 procent plánované produkce, jak to stanovuje vyhláška,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda asociace Jiří Běhounek (za ČSSD).

Záležitost chtějí hejtmani řešit s Prymulou. Pro potřeby ÚKŠ zase kraje zmapují informace o tom, jaké jsou v nemocnicích záložní kapacity. Hamáček dnes po zasedání štábu řekl, že ÚKŠ jedná s Prahou o zajištění dodatečných lůžkových kapacit, později chce podobná jednání vést i s ostatními 13 kraji. Hamáček naopak hejtmany informoval o tom, že kvůli zajištění zdravotnického personálu bude nutné nařídit pracovní povinnost medikům.

S Prymulou chtějí hejtmani projednat i činnost praktických lékařů. „Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) zdůraznil, že v regionu postupně praktičtí lékaři uzavírají ordinace a s pacienty komunikují telefonicky, což může ve výsledku znamenat i zanedbání vážného onemocnění a újmu na zdraví,“ uvedla asociace v tiskové zprávě.

-čtk-