Hlas lékařů má být hlavně hlasem péče o zdraví a ochrany životů, myslí si Asociace děkanů lékařských fakult ČR. Foto: Pixabay

Lékaři (nejen) lékařům: nepodceňujte covid-19 a dodržujte preventivní opatření

Prezident České lékařské komory Milan Kubek, lékaři infekčních oddělení několika nemocnic, děkani lékařských fakult. Ti všichni varují před podceňováním nemoci covid-19 a apelují na dodržování preventivních opatření. Asociace děkanů lékařských fakult se pak výslovně distancovala od petice předních lékařů neepidemiologů za zrušení opatření proti covidu-19.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval občany, aby byli opatrní, ohleduplní a dodržovali platná opatření proti šíření koronaviru, a pomohli tak lékařům a dalším zdravotníkům zvládnout epidemii nemoci covid-19. V otevřeném dopise napsal, že současná vážná situace je způsobená „naší letní lehkomyslností a chybnými rozhodnutími vládnoucích politiků“, ale když budou lidé zodpovědní, dá se podle něj zvládnout.

Kubek zdůraznil, že covid je závažnější než sezonní chřipka a je nebezpečné nemoc podceňovat či bagatelizovat. Na druhou stranu není třeba podléhat panice. Pokud jsou lidé nemocní, nemají se bát zajít k lékaři do ordinace či nemocnice. Pokud ale mají příznaky akutního respiračního onemocnění, měli by nejdřív telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře, uvedl šéf komory.

Cílem nynějších opatření, která měla být podle něj schválena už dřív, není likvidace ekonomiky ani omezování osobních svobod. Má zajistit zpomalení šíření infekce tak, aby české zdravotnictví dokázalo nápor nemocných zvládnout. Omezení sice mají negativní vliv na hospodářství, jiná možnost ale podle něj není. Při nezvládnutí epidemie by ekonomika zkolabovala samospádem, soudí. Apeloval také na spoluobčany, aby ignorovali rady různých „odborníků“, kteří podle něj zlehčují nebezpečí nemoci, o níž často nic neví.

Děkani: veřejné výzvy lékařů bez vědeckého podkladu jsou nepřijatelné

Asociace děkanů lékařských fakult České republiky se včera veřejně distancovala od petice „Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize“ za zrušení opatření proti koronaviru, kterou podepsali přední či mediálně známí lékaři jako například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk nebo psychiatr Radkin Honzák. Podle nich jsou současné restrikce nesmyslné, mnohem větší ohrožení zdraví lidu vidí v drastických vládních opatřeních než v nemoci covid-19 jako takové.

Podle děkanů však nepatří lékaři podepsaní pod peticí mezi odborníky v oblasti epidemiologie či infektologie a zrušení všech opatření by vedlo v konečném důsledku k nárůstu úmrtí a k destabilizaci zdravotní péče. „Považujeme za nepřijatelné, aby do (hledání rovnováhy mezi ochranou zdraví a chodem společnosti a ekonomiky) skupina lékařů vstupovala, místo případné odborné diskuse na patřičném fóru, veřejnými výzvami bez jasného vědeckého podkladu, které mohou vést k odmítání protiepidemických opatření, a následně tak vést k omezením ještě drastičtějším. Přitom právě udržení základního chodu společnosti, zdravotnictví a z hlediska lékařských fakult rovněž praktické výuky budoucích lékařů je v tuto chvíli jednou z priorit,“ píší děkani ve svém prohlášení.

Také ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) označil otevřený dopis lékařů za neodpovědný, její autoři podle něj nepochopili aktuální vývoj.

Infektologové: přibývá pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči

Před podceňováním nemoci covid-19 varovali na sociálních sítích i lékaři infekčních oddělení několika nemocnic. Své Prohlášení zveřejnili dva vedoucí lékaři JIP infekčních oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a Fakultní nemocnice Ostrava, Hynek Bartoš a Jiří Sagan, a primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle.

V jihočeských nemocnicích bylo v pondělí 110 lidí s covidem-19. „Deset bylo na JIP a devět na umělé plicní ventilaci. Teď se řeší další transporty ze standardních lůžek na jipová oddělení. Zatímco minulý týden nárůsty stoupaly o pět až šest pacientů denně, za víkend to bylo o deset až 15 denně. A přibývá pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči,“ řekla ČTK šéfka představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Lékaři ve výzvě uvedli, že na svých infekčních odděleních bojují o životy lidí, kteří by bez koronaviru měli před sebou dalších deset až 20 let kvalitního života. „Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ uvedli lékaři.

V souvislosti s výše zmíněným otevřeným dopisem lékařů požádali doktory, kteří jsou ohledně infekčních nemocí laici, aby se do médií ke koronaviru nevyjadřovali. Dále apelovali na vládu, aby spolupracovala s epidemiology a ekonomy, ne s marketingovými poradci. „Vysvětlujte veřejnosti konzistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden … Zajistěte dovoz dostatečného množství remdesiviru,“ stojí v prohlášení.

-čtk-