Případy nových nákaz v Německu se od minulého týdne zdvojnásobily. Foto: Koláž ZD/Pixabay

Německé nemocnice se připravují na 2000 pacientů s covidem v intenzivní péči

Druhá vlna pandemie koronaviru nabírá na síle i v sousedním Německu. Vzhledem k tomu, že i tam počty nově potvrzených nakažených stoupají na rekordní denní přírůstky, německé nemocnice bijí na poplach a začínají se připravovat na přísun hospitalizovaných pacientů s covidem-19. A očekávají, že poroste i počet lidí, kteří budou vyžadovat intenzivní péči.

 

Prezident Německé asociace nemocnic (DKG – Deutschen Krankenhausgesellschaft) Gerald Gaß vyjádřil znepokojení nad výrazně rostoucím počtem nově nakažených koronavirem. „Musíme počítat s tím, že do listopadu bude na jednotkách intenzivní péče s covidem kolem dvou tisíc pacientů,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

Počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu ve středu dostal přes 6600. Podle Gaße to jen potvrzuje nepřerušenou dynamiku šíření viru napříč nejlidnatější zemí Evropské unie. Šéf německé nemocniční asociace upozornil, že počet hospitalizovaných pacientů je za počtem nově potvrzených případů opožděn asi o dva týdny. Počátek listopadu je tedy podle něho přesně tím okamžikem, kdy se na jednotkách intenzivní péče ocitne výše zmíněný počet lidí.

Nemocnice tvoří lůžkové rezervy

Případy nových nákaz v Německu se od minulého týdne zdvojnásobily. Jakmile se denní přírůstky nově nakažených dostanou nad deset tisíc, nebude podle Geralda Gaße možné, aby zdravotnické instituce udržely infekční situaci pod kontrolou prostřednictvím trasování kontaktů. V takovém případě pak reálně hrozí nekontrolované šíření viru v populaci. A pokud se mu bude chtít Německo vyhnout, bude muset podle prezidenta Německé asociace nemocnic přistoupit k ještě drastičtějším protiepidemickým opatřením než na jaře.

„Musíme se této situaci vyhnout stůj co stůj. A nejen kvůli možným nadměrným požadavkům na kapacity našich nemocnic,“ řekl Gaß. Vyjádřil proto podporu vyhlášeným opatřením, která mají za cíl omezit sociální kontakty. Německé nemocnice na nic nečekají a na očekávaný nápor se připravují. Gaß upozornil, že kliniky budují rezervní kapacity, nejvíce pak právě v intenzivní péči včetně lůžek s ventilátory. Těch mají nyní německé kliniky v rezervách dokonce více, než tomu bylo v březnu.

To ale není vše. Léčba infikovaných pacientů je přísně oddělena od těch, kteří koronavirus nemají. Současně s tím se nemocnice snaží optimalizovat ochranu nemocničního personálu před možnou nákazou. Podle Gaße jsou dodávky ochranných a dezinfekčních prostředků aktuálně dobré a další zásoby jsou zajištěny, aby nedošlo k výpadku jejich dodávek.

Německá asociace nemocnic jen požaduje podporu ze strany zdravotních pojišťoven a politiků. Chtějí například odstranění byrokratických překážek, což by klinikám umožnilo pružné využívání zdravotnického personálu. Stejně tak nemocnice žádají, aby vláda připravila balíček finanční pomoci, protože je možné, že se (podobně jako na jaře) opět omezí poskytování běžné zdravotní péče včetně zákroků, které nemocnicím generují nezanedbatelné příjmy.

Březnový rekord pokořen

Institut Roberta Kocha (RKI) ve čtvrtek oznámil, že přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem dosáhl za předchozích 24 hodin hodnoty 6638. To je o 2580 více než před týdnem. Padl tak rekord z 28. března, kdy se za jediný den nakazilo bezmála 6300 osob. Institut proto naléhavě vyzval obyvatelstvo, aby to nebralo na lehkou váhu a dodržovalo pravidla, která před nákazou chrání. Podle RKI se situace v německých nemocnicích stále relativně dobrá, ale může se začít rapidně zhoršovat.

„Jsme ve fázi pandemie, která je vážná,“ řekla spolková kancléřka Angela Merkelová po schůzce s předsedy vlád šestnácti spolkových zemí. Čísla podle ní jasně ukazují, že počet nakažených roste exponenciálně. Merkelová je přesvědčena, že to, co její kabinet, kabinety spolkových zemí a občané udělají v „těchto dnech a týdnech, bude rozhodující pro to, jak projdeme druhou vlnou pandemie“.

Kancléřka apelovala na občany, aby v rozhodující fázi podzimu i nadále dodržovali pravidla – sociální distanci, hygienu, používání roušek a aplikaci Corona Warn-App, a aby pravidelně větrali v místnostech. Je podle ní také důležité vyhýbat se místům, kde je zvýšené riziko přenosu infekce, aby nedošlo k přetížení zdravotnického systému a k ještě větším ekonomickým škodám.

Bavorsko omezuje otvírací dobu a prodej alkoholu

Další opatření budou záviset na vývoji pandemie v dalších dnech. Nicméně spolková vláda a vlády spolkových zemí připomněly strategii boje proti infekci, v níž jsou další opatření definována pro různé úrovně počtů nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jestliže se počet nově nakažených dostane nad 50, bude omezena otevírací doba provozoven, rozšířena povinnost nosit roušky nebo omezení kontaktu rodin včetně rodinných oslav.

Bavorská vláda už schválila omezení otvírací doby restauračních zařízení. Tam, kde se počet nově nakažených za poslední týden přehoupne přes 35 na 100 tisíc obyvatel, hospody zavřou ve 23.00, pokud nad 50, budou muset zavřít ještě o hodinu dříve. Na veřejných místech je zakázán prodej alkoholu.

Petr Musil