Poté, co včera večer v České televizi profesor Aleksi Šedo, současný náměstek MZ, uvedl, že nabídku na post ministra zdravotnictví nedostal, zdá se, že skutečně tím, koho namísto profesora Romana Prymuly (vlevo) premiér navrhnul prezidentovi, je docent Jan Blatný z FN Brno (vpravo). Foto: Koláž ZD (MZ a FN Brno)

Prymula odmítl odstoupit, Babiš už navrhl nového ministra, pravděpodobně docenta Blatného z FN Brno

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Prymula prohlásil, že sám kvůli schůzce v uzavřené restauraci rezignovat nehodlá. Deník Blesk vydal fotografie Prymuly odcházejícího bez roušky v noci z restaurace. Ministr ale tvrdí, že žádné opatření proti koronaviru neporušil. Premiér označil Prymulovo chování za neomluvitelné. Hlavě státu už předložil jméno možného Prymulova nástupce, se kterým se Zeman sejde v úterý. Babiš doufá v to, že ve čtvrtek bude moci uvést nového ministra do úřadu, a neobává se průtahů ze strany prezidenta. Podle některých politologů už ale průtahy začaly.

 

„Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra, a prezident to akceptoval,“ řekl dnes novinářům premiér po schůzce se Zemanem. Jméno kandidáta na ministra zdravotnictví zatím Babiš nechtěl zveřejnit. Na úřad vlády dnes přijel za premiérem náměstek brněnské fakultní nemocnice docent Jan Blatný. Důvody schůzky nechtěl komentovat. Spekulovalo se o tom, že by Prymulu mohl nahradit nynější náměstek ministra pro zdravotní péči Aleksi Šedo. Babiš se omezil na konstatování, že jeho kandidát má „obrovské mezinárodní zkušenosti“. (Poznámka Zdravotnického deníku: Profesor Šedo ovšem večer v České televizi uvedl, že takovou nabídku nedostal a že je odborným náměstkem bez politických ambicí. Zdá se tedy, že docent Jan Blatný, dětský hematolog a náměstek FN Brno je skutečně tím kandidátem na post ministra, kterého Babiš navrhuje prezidentovi).

Odklad schůzky možného Prymulova nástupce s prezidentem až na úterý nepovažuje premiér za problém. Vychází to podle něj z dalšího programu prezidenta i ministerského kandidáta. „Pan prezident postupuje v dohodě s premiérem. Zvolený postup je maximálně vstřícný, optimální, plně odpovídá vzniklé situaci,“ sdělil na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Opoziční politici se však obávají toho, aby situace nevedla ve vleklý spor mezi Hradem a Strakovou akademií či protahování výměny. Taková situace by mohla dál oslabit vládu a celou zemi v době vrcholící epidemie koronaviru.

Například podle politologa Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze je průtahem už to, že Zeman neodvolal Prymulu hned. Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze se domnívá, že Prymula odvolán bude. „Ale o něčem svědčí už to, že harmonogram případné změny počítá se jmenováním až ve čtvrtek, zatímco při jmenování pana Prymuly to bylo vyřešeno do druhého dne,“ doplnil. Třeba odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) loni Zeman měsíce odkládal s argumentem, že mu ústava neukládá lhůtu, ve které má konat.

Babiš na mimořádném briefingu označil vzniklou situaci za absolutní katastrofu, šok a chybu, kterou nelze omluvit. Požádal Prymulu o rezignaci a dodal, že pokud tak neučiní, odvolá ho. Restaurace v Česku musí být od minulého týdne kvůli epidemii koronaviru zavřené a lidé mají nosit i venku roušky. Prymula však řekl, že nic neporušil. Schůzka v restauraci na pražském Vyšehradě, které se zúčastnili šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, se podle něj uskutečnila v soukromých prostorách vyšehradské kapituly.

Probošt kapituly Aleš Opatrný ale řekl serveru iROZHLAS.cz, že celý objekt, kde se schůzka konala, je pronajatý k provozování restaurace. Kapitula dnes v prohlášení uvedla, že ji schůzka zaskočila a že o poskytnutí prostor k setkání nevěděla.

Ihned po zveřejnění fotografií vyzvali Prymulu k odstoupení opoziční politici, posléze se přidal i šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, podle něhož Prymula ztratil důvěryhodnost vést ministerstvo zdravotnictví v době koronavirové krize. Za Prymulovo chování se omluvil ministr školství Roman Plaga z ANO, podle něhož to nebyl dobrý příklad pro děti. Opoziční politici pak také kritizovali Prymulovo rozhodnutí neodstoupit.

Faltýnek se už ráno za schůzku ve Sněmovně omluvil. Následně rezignoval na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Rozhodnutí, zda má odejít i z funkce předsedy poslaneckého klubu, ponechají Faltýnek a Babiš na poslancích ANO. Faltýnek také ve Sněmovně uvedl, že s Prymulou probíral vládní návrh na působení zahraničních vojenských zdravotníků v Česku. Ministr týdeníku Respektu řekl, že tématem jednání byla mimořádná opatření a také to, co by měl vylepšit z hlediska komunikace.

Pražský magistrát kvůli schůzce ministra v restaurací povede správní řízení pro možné porušení vládních opatření. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) informoval, že magistrát povede řízení s právnickými i fyzickými osobami.

-čtk, red-