Foto: 1. LF/koláž ZD

Vláda jmenuje nového zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví

Vláda jmenuje nového zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Podle návrhu usnesení, který má ČTK k dispozici, místo opuštěné po jmenování Romana Prymuly (za ANO) ministrem zdravotnictví obsadí molekulární onkolog Ondřej Slabý. Post zmocněnce vznikl letos v květnu, vláda jich má deset, například pro lidská práva, jadernou energetiku, sport, informační technologie nebo jednání s Ruskem.

 

Po sporech na ministerstvu zdravotnictví, kde bývalý ministr Adam Vojtěch (za ANO) požadoval po svých náměstcích bezpečnostní prověrku, kterou Prymula ani po roce nezískal, nabídl premiér Andrej Babiš (ANO) Prymulovi koncem května nově vytvořené místo vládního zmocněnce.

„Problematika zdravotnictví je prioritou této vlády. V souvislosti s výskytem a probíhající epidemií koronaviru problematika zdravotnictví, včetně problematiky vědy a výzkumu ve zdravotnictví, nabývá ještě na větším významu,“ píše se v dokumentu pro jednání vlády.

Slabý působí na Masarykově univerzitě jako přednosta Biologického ústavu Lékařské fakulty a na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy přednáší molekulární medicínu. Je také zástupcem přednosty Ústavu patologie LF MU a Fakultní nemocnice v Brně a vede výzkumné skupiny Molekulární onkologie centra CEITEC Masarykovy univerzity. Spolu se současným náměstkem ministra zdravotnictví Aleksim Šedem založili Neuroonkologickou sekci České onkologické společnosti.

Při úřadu vlády funguje deset dalších zmocněnců vlády, mimo jiné pro sport, jadernou energetiku, lidská práva či informační technologie a digitalizaci. Například zmocněncem pro jadernou energetiku je od února 2019 Jaroslav Míl, zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci byl v roce 2018 jmenován Vladimír Dzurilla, vládním zmocněncem pro sport je od března 2018 Milan Hnilička. Vládní zmocněnkyní pro lidská práva byla v květnu 2019 jmenována Helena Válková. Nejnovější post je zmocněnec pro konzultace s Ruskou federací, který v srpnu obsadil Rudolf Jindrák.

-čtk-