Zdeněk Kabátek se šéfkou správní rady VZP Věrou Adámkovou a členem správní rady Miloslavem Janulíkem. Foto: MK

Hlavní prioritou je zajistit v covidové době finanční stabilitu, říká staronový ředitel VZP Zdeněk Kabátek

Zdeněk Kabátek včera obhájil svůj mandát a v čele největší české zdravotní pojišťovny by tak měl setrvat další čtyři roky, tedy do konce listopadu 2024. Správní rada ho zvolila už v prvním kole tajného hlasování 21 z 26 hlasů; protikandidát náměstek VZP David Šmehlík dostal hlasů pět. Kabátkovým hlavním úkolem je nyní podle jeho slov hlavně zajistit během covidové epidemie finanční stabilitu.

 

„Nesmírně si vážím důvěry, kterou jsem od správní rady dostal, a beru ji jako uznání práce všech mých kolegů – pojišťovna nejsem jen já, ale všichni moji kolegové v managementu i napříč celou pojišťovnou. Beru to jako závazek, který jsem připravený naplnit. Žijeme v době covidové a budeme dělat vše pro to, aby VZP maximálně přispěla k tomu, aby naši klienti i partneři – zdravotníci po celé republice – od nás dostali absolutní podporu. Tím chceme přispět k tomu, že celou situaci zvládneme,“ řekl na úvod staronový ředitel Zdeněk Kabátek.

Podle něj je tak nyní absolutní prioritou zajistit finanční stabilitu českého zdravotnictví. „Od března, kdy jsme se s problematickou situací začali potýkat, jsme učinili celou řadu kroků. Celý můj tým pracoval na krocích vedoucích k tomu, aby naši klienti měli dostupnou zdravotní péči a aby naši partneři – lékaři, sestřičky, nemocnice – si byli jistí, že nemusí při covidové situaci, která je beztak velmi těžká, přemýšlet ještě o finanční stabilitě. To jsou prvořadé úkoly a my bychom rádi, abychom z krize v brzké době vyšli se ctí,“ vysvětluje Kabátek.

Co se pak týče dlouhodobých cílů, plánuje ředitel pokračovat v nastartovaném trendu. „Po krizových letech 2012 a 2013 jsme začali budovat silnou ekonomickou situaci VZP. Vytvořili jsme dostatečné rezervy, které dnes využíváme k udržení stability. V budoucnu bychom chtěli naplňovat to, co jsme naplňovali osm let, tedy garantovat klientům špičkovou, dostupnou zdravotní péči a v našich partnerech vytvářet pocit jistoty, aby takovéto služby mohli poskytovat,“ dodává Zdeněk Kabátek.

Rada ocenila proměnu VZP za posledních osm let

Zdeněk Kabátek je ve funkci od konce roku 2012, správní rada ho pak znovu zvolila na návrh svého tehdejšího předsedy Jiřího Běhounka (ČSSD) v srpnu 2016. Volba proběhla tajným hlasováním, z 25 přítomných bylo 23 pro a dva se hlasování zdrželi.

Na rozdíl od minulé volby měl tentokrát Kabátek protikandidáta. „Jako správní rada jsme se rozhodli striktně postupovat podle jednacího řádu a zákonů naší republiky. Na minulé správní radě jsme se usnesli, že vzhledem k tomu, o jak důležitou akci jde, jí budeme věnovat celé zasedání, aby všichni kolegové měli čas a možnost vznést dotazy a řešit nejasnosti. Domluvili jsme se také na tom, že budeme mít datum, do kterého všichni, kdo budou chtít nominovat své nominanty, podali přihlášku, aby bylo podle zákona možno dodat všechny listinné dokumenty, které jsou třeba. Do této doby byly podány dva nominační návrhy, jeden pro inženýra Zdeňka Kabátka, druhý pro inženýra Davida Šmehlíka. Pan inženýr Kabátek získal dvě nominace, inženýr Šmehlík jednu,“ popisuje předsedkyně správní rady Věra Adámková (za Ano).

V tajném hlasování Zdeněk Kabátek získal 21 z 26 hlasů, David Šmehlík zbylých pět hlasů. Čtyři členové se zasedání fyzicky neúčasnili, připojili se ale on-line a mohli tak vznášet dotazy a připomínky.

„Vzhledem k tomu, že v prvním kole volby inženýr Kabátek naplnil dikci, tedy že musí mít nejméně 16 hlasů, volba tímto končí a pro další období byl jmenován Zdeněk Kabátek,“ shrnuje předsedkyně Adámková.

Ačkoliv přitom proti Zdeňku Kabátkovi v minulosti vyslovoval připomínky premiér Andrej Babiš, Věra Adámková včera zdůraznila, že z hnutí Ano do volby nikdo nezasahoval a šlo o suverénní rozhodnutí správní rady.

„Jsme oba s paní předsedkyní lékaři a v systému pracujeme desítky let. Živě si pamatuji, jak tato organizace vznikala, ale také to, jakou byla organizací před osmi lety – a pro mě jako pro lékaře rozhodně nebyla nějak friendly. Dnes je VZP úplně jinou organizací i z pohledu lékaře a poskytovatele, než byla před osmi lety,“ dodává člen správní rady Miloslav Janulík (za Ano).

VZP měla na konci třetího čtvrtletí konečný zůstatek na běžném účtu 22,1 miliardy, očekávaný výsledek hospodaření základního fondu za leden až září činil 3,1 miliardy. Celkové příjmy dosáhly 155,2 miliardy Kč, čerpání se vyšplhalo na 152,1 miliardy. Náklady na zdravotní služby by měly být 146,1 miliardy, což činí 70,4 procenta zdravotně-pojistného plánu.

-mk-