Ilustrační foto: PxHere

Nejvíc se covidem nakazili ambulantní specialisté, nejméně zubaři

Nejvíc nakažených novým typem koronaviru mezi lékaři bylo ambulantních specialistů. Onemocnělo jich 748, téměř každý pátý. V tiskové zprávě o tom včera s odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky informovalo Sdružení ambulantních specialistů. Naopak nejméně, pod jedno procento, bylo nakažených mezi zubními lékaři. V úterý to řekl na odborné konferenci Efektivní nemocnice prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

 

„Dle dat, která máme k dispozici, onemocnělo koronavirem od ledna celkem 748 ambulantních specialistů. Při celkovém počtu asi 4500 lékařů je to tedy téměř každý pátý z nich. Praktických lékařů přitom průměrně onemocnělo jen asi šest procent a nemocničních asi 16 procent,“ uvedl předseda sdružení Zorjan Jojko.

Podobně nejvíc nemocných bylo i mezi zdravotními sestrami v ordinacích specialistů, onemocněly jich více než dva tisíce. Přes 40 procent ordinací proto podle sdružení nějaký čas v době pandemie fungovalo bez sestry. Podobně chyběla sestra jen u šesti procent praktických lékařů.

Podle Jojka jsou mezi nejvíce ohroženými z povahy jejich odborností například plicní lékaři nebo odborníci na otorinolaryngologii (ORL), kteří se zaměřují na léčbu nemocí ušních, nosních a krčních. Ambulantní specialisté by tak podle jejich sdružení měli být očkovaní proti covidu-19 mezi prvními, až bude vakcína dostupná.

Podle šéfa stomatologů Šmuclera bylo 90 procent nákaz mezi zubaři z rodiny nebo jejich okolí, nikoliv při ošetřování pacientů. „Jsme zvyklí pracovat v infekčním prostředí, kde běžně vzniká aerosol,“ vysvětlil. Stomatologové používali rukavice a roušku i před epidemií covidu-19, v současné době k nim přidali respirátor a štít. Pacienti si většinou při příchodu do ordinace dezinfikují ruce i vnitřek úst. Po každé návštěvě se dezinfikuje i zubařské křeslo.

-čtk-