Dispečink koordinující kapacity pomůže ode dneška umístit v nemocnicích následné péče, rehabilitačních ústavech, hotelech nebo v lázních lidi s covidem-19 i bez něj. Foto: Depositphotos

Nemocnice najdou místa pro přeložení pacientů pomocí dispečinku

Nemocnicím ode dneška pomůže s hledáním míst pro pacienty, kteří už nepotřebují akutní péči, dispečink koordinující kapacity. Umístit v nemocnicích následné péče, rehabilitačních ústavech, hotelech nebo v lázních mohou lidi s covidem-19 i bez něj. V rozhovoru s ČTK to řekl národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý, který je šéfem klinické pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví. V Česku je podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny nyní v nemocnicích 47.000 lůžek, ne všechna jsou ale kvůli nedostatku personálu v provozu. Až 20 procent lidí, kteří jsou aktuálně v nemocnicích, jsou takzvané sociální hospitalizace, tedy lidé, kteří by nemuseli ležet v nemocnici akutní péče.

 

„Navyšování kapacit nemocnic je spojené s tím, že získáváte lůžka nejen zastavením odložitelné péče, ale pokoušíte se i vymístit pacienty, kteří nepotřebují akutní péči, mimo nemocnici,“ uvedl Černý. Nemocnice tak fungují i běžně, například po operacích směřují pacienty na oddělení nebo do zařízení následné péče.

„Velmi často se stává, že zařízení, které nemocnice žádají, aby je vzaly, je z různých důvodů nevezmou,“ doplnil. Dispečink bude mít evidenci těchto lůžek, a pokud nemocnice nebude schopná místo sama najít, i autoritu přijetí takového pacienta na volné lůžko nařídit. Kromě zdravotnických zařízení, jako jsou rehabilitační ústavy, může jít i o lůžka hotelového typu v lázních, ale také hotely i ubytovny, například pro lidi, kteří budou potřebovat izolaci jako nakažení nebo karanténu po setkání s nakaženým. Více lidí je také propouštěno do domácí péče.

Přesun pacientů spolu s odkládáním péče, která není pro pacienty nezbytně nutná, má zajistit, že kapacity nemocnic nebudou kvůli covidu-19 vyčerpané. Jako péči, která naopak odložit nejde a nemocnice ji budou vždy dál zajišťovat, jmenoval Černý například úrazy, akutní stavy, jako jsou infarkty nebo mrtvice, nebo specializovanou, takzvanou centrovou péči pro pacienty s vážnými nemocemi, například rakovinou.

Už od jarní části epidemie funguje podobné řízení kapacit pro lůžka intenzivní péče. Sleduje se v něm jejich obsazenost nejen na centrální úrovni, ale i po krajích. V pátek na tiskové konferenci Černý uvedl, že nejméně volných kapacit vykazují v Karlovarském, Zlínském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji. V ojedinělých případech se už pacienti přesunovali do okolních krajů.

Aktuální údaje z Dispečinku intenzivní péče vykazují pro celou ČR volnou kapacitu asi 1100 lůžek na odděleních anesteziologicko-resuscitačních a asi 7600 lůžek s možností pacientům poskytovat kyslík. Naplněnost lůžek se sleduje od poloviny dubna, kdy bylo dostupných téměř 48 procent intenzivních lůžek a více než dvě třetiny ventilátorů.

-čtk-