K opatřením systému PES je nutný nouzový stav, s jehož prodloužením do 22. ledna včera hlasy ANO, ČSSD a komunistů souhlasila Sněmovna. Foto: PSP

ČR je pět dní v pátém stupni PES, vláda ho zavede možná od neděle

Zhoršující se údaje o epidemii koronaviru drží Česko pátý den po sobě v nejvyšším stupni protiepidemického systému (PES), zatím ale nadále platí mírnější čtvrtý stupeň. Přesun do pátého stupně PES vláda projedná ve středu, ČR by v něm podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohla být od 27. prosince. Na systém jsou navázána opatření proti šíření nákazy, pro zachování platnosti některých z nich je nutný nouzový stav. S jeho prodloužením do 22. ledna včera hlasy ANO, ČSSD a komunistů souhlasila Sněmovna.

 

Celostátní index rizika PES je pět dní za sebou na 76 bodech ze sta, což je spodní hranice pátého stupně. Z krajů zůstává ve čtvrtém stupni už jen Jihočeský a Praha. Podle původního plánu opatření by měly být v pátém stupni uzavřeny také obchody s výjimkou prodeje základních potřeb a provozovny služeb, které zatím vláda nechávala ve čtvrtém stupni otevřené, i když původně s tím PES nepočítal. Podle Blatného se v pátém stupni už s výjimkami z opatření nepočítá.

Dál zrychluje nárůst počtu nových případů nákazy. V pondělí přibylo 7860 nakažených, což je zhruba o 2700 více než před týdnem. Podíl nových případů mezi testovanými v pondělí překročil 30 procent a byl nejvyšší od 11. listopadu. Aktuálně nakažených je téměř 84.000 lidí, v nemocnici je 4728 nakažených a z nich 602 ve vážném stavu. Od březnového začátku epidemie v Česku s nemocí covid-19 zemřelo 10.562 lidí, úmrtí přibývá v poslední době kolem stovky denně. Případů koronaviru dosud v Česku bylo víc než 635.000.

Kvůli vývoji epidemie koronaviru je prodloužení nouzového stavu podle Blatného nezbytné, premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně uvedl, že je nezpochybnitelné a důležité, pokud v Česku nemá nastat chaos a nemají být ohroženy životy občanů. Opozice ve sněmovní debatě tvrdě kritizovala vládu za její postup při epidemii, prodloužení nepodpořila. Výtky mířily na protiepidemické restrikce, na náhrady za výpadky příjmů i na přípravy na očkování proti covidu-19.

Vládě ale s prodloužením stavu nouze opět pomohli poslanci KSČM, může trvat o dalších 30 dní déle do pátku 22. ledna. Kabinet prodlouží nouzový stav na středeční schůzi. Může se tak natáhnout na 109 dnů, v jarní vlně epidemie koronaviru trval 66 dnů.

Vláda ve středu zřejmě projedná také zpřísnění opatření na nejvyšší stupeň PES. Blatný ve Sněmovně uvedl, že přesun do pátého stupně by mohl nastat až od neděle 27. prosince, nikoli od pátku 25. prosince. Důvodem je podle ministra umožnit lidem, zejména těm s negativním testem na koronavirus, aby se během vánočních svátků setkali s příbuznými.

Antigenní testování na koronavirus začalo v Česku pro učitele 4. prosince, od 16. prosince se mohou zdarma testovat i další lidé. Termíny v rezervačních systémech pro testování jsou ale například v Praze před Vánocemi obsazené.

Blatný ve Sněmovně také rozptyloval obavy opozice z toho, že Česko není připraveno na očkování proti koronaviru. První dávky vakcíny budou k dispozici 27. prosince a 29. prosince má být dovezeno dalších 20.000 vakcín, uvedl ministr. „Jsou k dispozici jmenné seznamy lidí, kteří se budou očkovat,“ řekl Blatný. Podle Babiše je na leden objednáno 50.000 vakcín.

Podle Blatného se budou během ledna prioritně očkovat lékaři z nemocniční kritické infrastruktury, další pracovníci zdravotnických zařízení a senioři v nemocnicích a v domovech důchodců. Očkování v lednové vlně se nemá týkat praktických lékařů, řekl ministr. Veřejnost bude mít podle něj možnost se nechat očkovat od února, bude pro ni zprovozněn rezervační systém. Přednostně budou očkováni zbývající senioři.

Pražské nemocnice budou podle svých mluvčích schopny naočkovat stovky lidí denně, mají už připravené prostory i proškolený personál. Fakultní nemocnice Brno plánuje, že bude očkovat v záložní nemocnici na výstavišti. Třeba Jihočeský kraj chce vytvořit síť vakcinačních center. Česká biskupská konference dnes uvedla, že je morálně přípustné nechat se očkovat proti covidu-19, i když se některé vakcíny opírají o výzkum využívající tkáně plodů z umělých potratů.

Sněmovna se včera hlasy ANO, ČSSD a KSČM odmítla zabývat opozičním návrhem takzvaného odškodňovacího zákona, podle kterého by stát měl platit podnikatelům plnou výši fixních nákladů, pokud kvůli vládním opatřením museli činnost zcela zastavit. V případě omezení činnosti by šlo o náhradu poloviny fixních nákladů, jako jsou nájemné, splátky půjček a leasingů nebo výdaje na energie. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes poslancům řekla, že stát vyplatil do konce listopadu na podporu ekonomiky přes 241 miliard korun.

-čtk-