Jeden z dobrovolníků 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Foto: Univerzita Karlova

Studentům lékařských fakult skončí pracovní povinnost kvůli koronaviru

Studentům lékařských fakult skončí pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních, kterou jim v polovině října uložila vláda kvůli druhé vlně koronavirové epidemie. Novinářům to po včerejším jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru uvedl, že pracovní povinnost studentů lékařských fakult v oboru všeobecného lékařství skončí ve čtvrtek.

Studentům lékařských fakult skončí pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních, kterou jim v polovině října uložila vláda kvůli druhé vlně koronavirové epidemie. „Bylo schváleno usnesení, že medici se navrátí do škol. Nebudou muset již pomáhat formou pracovní povinnosti ve zdravotnických zařízeních,“ řekl včera novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vláda uložila v říjnu pracovní povinnost studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách, pátého ročníku zubního lékařství či farmacie.

Blatný a také ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedli, že pracovní povinnost končí ve čtvrtek. „Je to tam, kde je jim to nařízeno. Samozřejmě v řadě nemocnic mají studenti dohody,“ uvedl Blatný. V činnosti na základě smluv, které konají z vlastního rozhodnutí, podle něj mohou studenti pokračovat. K včerejšímu rozhodnutí vlády podle něj vedly podněty krajských koordinátorů intenzivní péče. „Situace je podobná ve většině regionů, výjimkou je Karlovarský kraj,“ uvedl Blatný. Výpadek po uvolnění studentů by tam měla vyřešit armáda.

K ukončení pracovní povinnosti studentů vyzývala minulý týden vládu expertní skupina opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Podle poslance TOP 09 Vlastimila Válka již není pomoc mediků nutná a studentům brání v přípravě na zkoušky, což by mohlo za rok poznamenat zdravotnictví v Česku. Stejnou výzvu předtím adresovala vládě například i Masarykova univerzita.

-čtk-