Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další dodávka asi 19.000 dávek vakcín proti covidu dorazí do Česka ve čtvrtek 31. prosince. Foto: Wikipedie

Vakcíny proti covidu-19 se zpozdily, index PES zůstal ve 4. stupni

V Praze a na jižní Moravě včera druhým dnem pokračovalo očkování proti nemoci covid-19, předpokládané dodávky do dalších krajů se ale zpozdily poté, co výrobce vakcíny informoval o logistických potížích. Index rizika epidemie koronaviru zůstal druhý den ve čtvrtém stupni z pěti. Na index navázaná opatření proti šíření nákazy jsou přitom od neděle v nejpřísnějším pátém stupni. 

 

Vakcínu proti covidu-19 dostalo v ČR za první den očkování v neděli asi 1260 lidí v Praze a v Brně, většinou šlo o zdravotníky. Včera jich jen v Praze mělo být dalších asi 1350, zjistila ČTK ve čtyřech nemocnicích v hlavním městě, které své zaměstnance očkují. V Brně se vakcinuje ve dvou fakultních nemocnicích, očkovat včera začala také břeclavská a znojemská nemocnice, vyškovská to plánuje od úterý. Fakultní nemocnice Brno část vakcín poskytla domovům seniorů.

Plány na očkování zdravotníků v nemocnicích v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji ale zhatilo zpoždění vakcíny. Očekávaly ji včera, ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že další dodávka asi 19.000 dávek dorazí do Česka ve čtvrtek 31. prosince. Firma Pfizer, která je spolu se společností BioNTech výrobcem první očkovací látky schválené pro použití v EU, informovala, že dodávka do evropských států ze zpozdila kvůli potížím s logistikou.

Index v protiepidemickém systému (PES) byl včera stejně jako v neděli na 71 bodech. Do čtvrtého stupně se dostal v neděli po devíti dnech v pátém stupni. Opatření v Česku odpovídají právě od neděle pátému stupni, uzavřít se například musela většina obchodů a lidé se mohou potkávat v menších počtech. Pokud index po poklesu v nižším stupni rizik setrvá sedm dnů, měla by vláda posuzovat případné zmírnění opatření. Toto pravidlo má ale pouze orientační funkci.

Údaje z posledních dní navíc nejsou podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích totiž chodilo výrazně méně lidí než předtím a jsou to podle Duška hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař. Zřejmě proto také podíl pozitivních případů mezi testovanými stoupl v neděli na 38,7 procenta.

Zjednodušené reprodukční číslo včera kleslo na 0,89, při hodnotě pod jedna epidemie zpomaluje. Další tři parametry ovlivňující hodnotu indexu se ale zhoršily, zejména nákaza mezi seniory a počet nových případů za posledních 14 dnů. V neděli testy potvrdily 3732 případů koronaviru, tedy méně než o Štědrém dnu, ale víc než v pátek a sobotu. Rovněž proti minulé neděli je případů více. Aktuálně nemocí trpí v Česku zhruba 97.000 lidí, počet hospitalizovaných v neděli stoupl o dvě stovky na 4626, z nichž 668 lidí je ve vážném stavu. S covidem-19 od začátku epidemie zemřelo v Česku 11.152 lidí.

-čtk-