Německý zdravotnický systém získá „digitální aktualizaci“, prohlásil spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. Foto: koláž ZD

Německá vláda schválila zákon rozšiřující digitalizaci ve zdravotnictví

Spolková vláda pod vedením kancléřky Angely Merkelové dala zelenou zákonu o digitální modernizaci zdravotní a ošetřovatelské péče. Norma si klade za cíl zahrnout do placené péče ze zákonného pojištění také digitální aplikace nebo rozšíření využití elektronického receptu. Zákon by měl začít platit v polovině tohoto roku, pokud úspěšně projde legislativním procesem.

Německá spolková vláda pod vedením kancléřky Angely Merkelové dala zelenou zákonu o digitální modernizaci zdravotní a ošetřovatelské péče. Pokud zákon schválen, německý zdravotnický systém získá „digitální aktualizaci“, jak podle deníku Deutsches Ärzteblatt uvedl spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Epidemie koronaviru podle něho ukázala, jak rozšíření digitalizace zdravotnictví může výrazně zlepšit kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

„Kvalitní péče vyžaduje znalosti a pozornost člověka. Užitečné digitální aplikace ale mohou lidem vyžadujícím zdravotní péči jejich situaci výrazně ulehčit pomoci jim zvládnout jejich každodenní život. Proto nyní chceme zařídit, aby digitální pomocníci byli pro zdravotní péči využitelní,“ vysvětlil Jens Spahn jednu z klíčových součástí nového zákona. Vedle digitálních aplikací zákon řeší rozvoj telematické infrastruktury (TI), elektronického záznamu pacienta (ePA) nebo elektronický předpis (e-recept).

Aplikace hrazené z pojištění

Digitální aplikace mají v budoucnu sloužit zejména lidem, kteří potřebují péči ke stabilizaci či vylepšení vlastního zdravotního stavu prostřednictvím cvičení, školení nebo ke zlepšení komunikace s příbuznými a ošetřujícím lékařem nebo lékaři.

Možnost předepisovat elektronické aplikace jako léčebný prostředek byla do německé legislativy zakotvena už v prosinci 2019. Reálné využívání ale zatím poměrně vázne. O zařazení aplikace do systému úhrad ze zdravotního pojištění rozhoduje Spolkový úřad pro léčiva a zdravotnické prostředky (BfArM – Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte).

Aplikace musí splňovat bezpečnostní standardy z hlediska ochrany osobních dat, musí mít prokazatelně pozitivní vliv na průběh léčby, podporují detekci a monitoring průběhu léčby a podobně. BfArM přijal první žádosti o zařazení aplikací do databáze loni v létě. Aktuálně předložený zákon po BfArM požaduje vytvoření kontrolního mechanismu úhrad za aplikace digitální péče a pro zařazení aplikací do seznamu pro úhrady ze zdravotního pojištění. O digitální prvky má být rozšířeno i ošetřovatelské poradenství.

Digitalizace i pro přeshraniční péči

V oblasti telemedicíny má dojít k rozšíření spektra ošetřovatelských služeb, které bude možné tímto způsobem poskytovat, například o lékařskou pohotovost. Telemedicína bude moci být využita také pro posouzení či stanovení pracovní neschopnosti pacienta. Možnost používat telemedicínu se má vztahovat také na porodní asistentky.

Společnost Gematik (Gesellschaft für Telematikanwendungen der Gesundheitskarte), která zajišťuje potřebnou datovou infrastrukturu, dostala za úkol vyvinout „bezpečný, ekonomický, škálovatelný a různým potřebám přístupu uživatelů přizpůsobitelný konektor“. Gematik je rovněž pověřena zajištěním přenosu dat mezi pojištěnci, pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče.

Pojištěnci a poskytovatelé služeb si budou muset od roku 2023 zřídit digitální identitu, aby mohli svá komunikační zařízení pro telemedicínu bezpečně využívat. V polovině roku 2023 pak má dojít také ke vzniku takzvaného národního kontaktního místa pro elektronické zdravotnictví, aby pojištěnci mohli bezpečným způsobem zpřístupnit své zdravotní údaje také pro lékaře v jiných členských zemích Evropské unie.

Širší využití e-receptů

Předkládaný zákon rovněž počítá s rozšířením využívání elektronických receptů. A to pro domácí ošetřovatelství, ambulantní intenzivní péči, socioterapii a další léky či zdravotnické pomůcky, které jsou dostupné pouze na předpis. Zákon také stanovuje povinnost subjektům zdravotní péče se k telematické infrastruktuře postupně připojovat, aby se e-recepty skutečně masově rozšířily.

Pokud legislativa nenarazí na vážné problémy během schvalování v německém parlamentu, mohl by začít platit už v průběhu tohoto roku, píše Deutsches Ärzteblatt s odkazem na informace z vládních míst.

Petr Musil