Německo navyšuje kapacitu nemocničních lůžek s intenzivní péčí a nabízí za to peníze. Foto: FN Brno

Německý ministr zdravotnictví chce po nemocnicích další lůžka intenzivní péče. Dá jim kompenzace

Denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem i počty nemocných s covidem v Německu sice klesají, spolkové ministerstvo zdravotnictví ale chce navýšit kapacitu nemocničních lůžek s intenzivní péčí. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) za to klinikám nabízí zajímavou finanční kompenzaci.

Nemocnice v Německu budou moci žádat kompenzace za odložení plánovaných zákroků až do konce února, pokud na oplátku nabídnou lůžkové kapacity na jednotkách intenzivní péče. S odkazem na sdělení Spolkového ministerstva zdravotnictví to uvedl zpravodajský portál ÄrzteZeitung.de. Nesmí však docházet k odkladu péče bez řádného lékařského odůvodnění.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn svým novým nařízením tak lhůtu, která trvá od 25. prosince, o měsíc prodloužil. Původně měly kompenzace skončit k 31. lednu. Současně s tím nemocnicím přiklepl kompenzace ve výši 1,1 miliardy eur (bezmála 29 miliard korun). Podle výkonného ředitele Německé nemocniční společnosti (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft) Georga Bauma je ale takový balík peněz nedostatečný.

Přibudou i specializované kliniky

Ministerstvo zdravotnictví chce do tohoto „projektu“ nově zahrnout i nemocnice, které se specializují na léčbu srdečních a plicních onemocnění. Cílem této změny je mít v systému kliniky, které jsou pro péči o covid pozitivní pacienty mimořádně vhodné, vzhledem ke svému vybavení a zkušenostem s pacienty, jež například plicní ventilaci potřebují.

Nemocnice nemá vytipovávat Spolkové ministerstvo zdravotnictví, nýbrž zdravotnické rezorty jednotlivých spolkových zemí. A to v případě, že kliniky splní výše zmíněné podmínky. Do systému kompenzací se mohou hlásit i zpětně a to do 31. března letošního roku. Spahnův úřad tak zareagoval na četné žádosti nemocnic, které dle svých zástupců nedostávají v průběhu druhé vlny pandemie tak velké kompenzace jako když Německo sužovala první vlna loni na jaře.

„Nemocnice už konečně potřebují spolehlivou ekonomickou perspektivu na celý tento rok,“ uvedl Georg Baum. Na jaře podle něho nemocnice získaly kompenzace ve výši 315 milionů eur, v současné době ani ne polovinu, Konkrétně jen 126 milionů. Baum je přesvědčen, že je na čase, aby stát jasně definoval podmínky pro celoroční kompenzace za vyčlenění nemocničních kapacit pro covid pozitivní pacienty.

Přísný záchranný deštník

Vedle lůžkové kapacity na jednotkách intenzivní péče by měla v německých nemocnicích vzniknout také rezervní personální kapacita v počtu až 10 tisíc zdravotníků. Ti by mohli být v případě potřeby „převeleni“ ze svých běžných oddělení k péči o covid pozitivní pacienty.

Na neutěšenou finanční situaci německých nemocnic upozorňoval už koncem loňského roku prezident DKG Gerald Gaß. Varoval, že pokud spolková vláda významně nezvýší finanční náhrady, kliniky nebudou schopny už v prvním čtvrtletí tohoto roku vyplácet svým zaměstnancům mzdy. „Chybí jim peníze za standardní péči,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

Spolková vláda sice v polovině prosince představila záchranný deštník pro nemocnice, díky němuž by kliniky měly dostávat kompenzace v oblastech zvláště postižených pandemií, ale podmínky pro získání kompenzací byly příliš přísné.

Koronavirus ukázal dlouhodobé problémy

Podle Gaße by je splnilo jen asi 25 procent nemocnic. Prezident DKG proto navrhl, aby nemocnice dostávaly peníze každý měsíc na základě plnění roku 2019 a tento systém byl uplatňován do konce roku 2021.

Gerald Gaß také vyjádřil přesvědčení, že koronavirová pandemie jen ukázala v plné nahotě problémy, kterým německé nemocnice dlouhodobě čelí. „Jejich situace je problematická už řadu let. Máme chronické podfinancování investic. Peníze na ně musely být získány z veřejných rozpočtů, a tedy z daňových příjmů. Místo potřebných šesti miliard eur nemocnice dostávají zhruba polovinu,“ řekl prezident Německé nemocniční společnosti.

Petr Musil