V Karlovarském kraji se aktuálně s nemocí covid-19 léčí 4197 lidí, nejvíce zasažené zůstává Chebsko, které má přes 2000 nakažených. Foto: KKN

Nemocnice Karlovarského kraje jsou plné, pokračuje převoz pacientů

Z plných nemocnic Karlovarského kraje pokračuje převoz pacientů s covidem-19 do ostatních zařízení a nemocnic v kraji i mimo něj. Se vzdálenějšími přesuny pomáhá od minulého týdne i letecká záchranná služba. Nemocnice zůstávají přetížené. ČTK to včera řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Záchranáři převážejí covid pozitivní pacienty i další, kteří vyžadují intenzivní péči, vrtulníkem Armády ČR. Létá zejména do vzdálenějších nemocnic, například do Jihočeského kraje. Zatímco převoz sanitkou tam trvá až pět hodin, vrtulník stejnou trasu urazí za 40 minut. Přepraveno bylo z chebské nemocnice asi pět pacientů.

Denně podle Podrackého přemisťují nemocnice infikované pacienty do covidových pracovišť v Mariánských Lázních a v Nejdku. S přesunem asi čtyř lidí pomůže Karlovarskému kraji také Ústecký kraj. V nemocnicích Jihočeského kraje a Prahy bylo vyčleněno celkem osm lůžek intenzivní péče pro pacienty z Karlovarského kraje.

I přesto ale nemocnice v Karlovarském kraji dále zápolí s přírůstkem počtu pacientů s covidem-19. Musí proto zvyšovat kapacity covidových oddělení. Zatímco na začátku ledna měla karlovarská nemocnice 42 pacientů s covidem a chebská nemocnice 19, k dnešku v karlovarské nemocnici leží 78 nakažených a v Chebu 41. Nárůst je za dvacet dní téměř dvojnásobný.

Na oddělení ARO a JIP nemocnice Karlovy Vary je dnes 15 lidí s covidem-19 a dalších 63 na standardních lůžkách, v chebské nemocnici vyžaduje intenzivní péči 11 pacientů a na ostatních lůžkách leží dalších 30.

Vytíženému zdravotnickému personálu pomáhají zdravotní sestry z lázní, hasiči, záchranáři, vojáci, studenti zdravotnických škol a medici. Asi nejpřetíženější nemocnici v Chebu pomáhají lékaři i sestry z karlovarské nemocnice. I tam ale přibývá počet pacientů s koronavirem, z plicního oddělení museli vytvořit další covidové oddělení.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) na začátku ledna usiloval o přesun některých pacientů do německých nemocnic. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale tuto možnost odmítl. Uvedl tehdy, že jsou v ČR dostatečné kapacity a není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic.

V Karlovarském kraji se aktuálně s nemocí covid-19 léčí 4197 lidí, nejvíce zasažené zůstává Chebsko, které má přes 2000 nakažených. Od březnového začátku epidemie odhalily testy přes 21.000 případů koronaviru, zemřelo 579 lidí. Kapacita intenzivní péče i standardních lůžek s kyslíkem zůstává v regionu na hranici možností. Na odděleních ARO a JIP zůstává volná kapacita jen deset procent, standardních lůžek s kyslíkem je volných jen devět procent.

-čtk-