„Čekáme už jen na vyjádření ministerstva zdravotnictví, kdy bude vakcína proti covid-19 volně v distribuci, abychom ji mohli nakoupit,“ říká Václav Vachta, ředitel zdravotnické skupiny EUC. Foto: Radek Čepelák

Očkování mohou výrazně zrychlit zaměstnavatelé, tvrdí Svaz průmyslu a dopravy

Rychlejšímu proočkování populace by podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD) Jana Rafaje pomohla větší spolupráce státu se zaměstnavateli. Navrhuje proto ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), aby se do očkování zapojili i podnikoví lékaři. Podle generálního ředitele zdravotnické skupiny EUC Václavy Vachty již zkušenosti s chřipkou ukázaly, že očkování může být až trojnásobně efektivní, pokud je organizuje zaměstnavatel.

Rychlejšímu proočkování populace by podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD) Jana Rafaje pomohla větší spolupráce státu se zaměstnavateli. „Nabízíme státu pomoc při popularizaci očkování,“ sdělil Zdravotnickému deníku Rafaj. Firmy si podle něj již ověřily, že jejich podnikoví lékaři dokáží zaměstnance otestovat. Teď by se tedy mohli pustit i do očkování. Například společnost Škoda Auto již připravila patnáct očkovacích center, které mohou začít s očkováním ihned, jakmile budou vakcíny k dispozici.

S Rafajem souhlasí generální ředitel zdravotnické skupiny EUC Václav Vachta. „Máme zkušenost, že organizovaným očkováním prostřednictvím zaměstnavatelů dosáhneme vyšší proočkovanosti než v případě individuální aktivity zaměstnance. Například očkování proti chřipce je až trojnásobně efektivní, pokud je organizuje a propaguje zaměstnavatel,“ uvedl pro Zdravotnický deník.

Návrh na zapojení podnikových lékařů vznesl Jan Rafaj minulý týden také na prvním jednání nově zřízené Rady pro řízení onemocnění covid-19. Ta vznikla z podnětu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a má dát prostor k diskusi expertům napříč politickým, hospodářským i expertním spektrem. Podle Rafaje ministr Blatný nápad podpořil.

Podle Václava Vachty je jen logické, že zaměstnavatelé se sami snaží očkování svým zaměstnancům zajistit. „Čekáme už jen na vyjádření ministerstva zdravotnictví, kdy bude vakcína proti covid-19 volně v distribuci, abychom ji mohli nakoupit,“ říká Vachta. „Máme třináct klinik přímo v areálu velkých průmyslových firem. Zřizujeme očkovací centra ve všech EUC klinikách a jsme připraveni zapojit i více než 600 smluvních praktických lékařů. Pevně věřím, že konkrétní informace dostaneme co nejdříve a očkování zaměstnanců zahájíme již v březnu,“ dodává na závěr.

-sed-