Němci podle šéfa RKI aktuální opatření nedodržují v takové míře, jako při první vlně na jaře loňského roku. Mobilita obyvatel je prý stále příliš vysoká, vláda má podle něho stále prostor ještě opatření zpřísnit. Foto: Koláž ZD/pixabay

Pandemii dostaneme pod kontrolu do konce roku, věří šéf německého Institutu Roberta Kocha

Přestože Německo hlásí stále vysoká čísla nově nakažených koronavirem i počty úmrtí na covid-19, prezident Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler je přesvědčen, že do konce letošního roku lze pandemii dostat pod kontrolu. Musí ale být splněno několik důležitých podmínek.

Navzdory neustupující epidemii koronaviru, což potvrzují jak počty nově nakažených, tak zemřelých, vyřkl Lothar Wieler, prezident Institutu Roberta Kocha (RKI – Robert Koch Institut), odvážnou předpověď: „Do konce tohoto roku budeme mít pandemii pod kontrolou.“ Wielerova slova citoval německý webový deník Ärztezeitung.de.

Ústup poměrně hodně „rozjeté“ epidemie koronaviru ale nenastane sám od sebe a zřejmě proti ní výrazně nepomohou ani stávající protiepidemická opatření. „Musíme mít k dispozici dostatečné množství očkovací látky tak, abychom proočkovali celou německou populaci,“ řekl Wieler. Podle něho bude pomyslným bodem zlomu stav, kdy se podaří proočkovat alespoň 60 až 70 procent obyvatelstva, což by mělo zajistit vytvoření kolektivní imunity.

Důsledek Vánoc

Zdravotnická zařízení nahlásila Institutu Roberta Kocha v posledních dnech téměř 1250 denních úmrtí souvisejících s koronavirovou infekcí. To je vůbec nejvyšší hodnota od začátku epidemie v Německu. Počet nově potvrzených případů nákazy se pak přehoupl přes 25 tisíc denně, což představuje v 151 osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Spolková i zemské vlády pak za hranici pro případné rozvolnění opatření považují 50 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Podle Wielera se ale Německo v těchto dnech ještě potýká s důsledky vánočních svátků. Během nich jednak bylo prováděno méně testů, jednak se lidé během nich zřejmě potkávali, a tak jsou současná čísla takto vysoká. Šéf RKI věří, že toto zkreslení vyprchá nejpozději v průběhu příštího týdne a pak bude k dispozici věrohodnější obrázek o stavu epidemie v Německu.

Prezident RKI také promluvil o nové mutaci koronaviru, která má být až o 70 procent nakažlivější než původní kmen. Je prý možné, že se už šíří Německem, ale nelze to jednoznačně posoudit. „Teoreticky je možné, že to je také důvodem vysokého počtu případů,“ dodal Wieler. Podle něho je tím spíš nezbytné, aby docházelo k vyhodnocování nových vzorků viru SARS-CoV-2. To je také cílem nařízení, které iniciovala spolková vláda, a které má vést k lepšímu sekvenování genomu viru.

Dodržujte pravidla, nabádá Wieler

Lidé by podle Lothara Wielera měli i nadále dodržovat hygienická pravidla včetně dostatečného sociálního odstupu. Je prý třeba stále omezovat kontakty a zabránit zbytečnému pohybu obyvatelstva. Zaměstnavatelé by měli umožnit práci z domova tam, kde je to jen trochu možné, myslí si šéf RKI.

Wieler si myslí, že Němci aktuální opatření nedodržují v takové míře, jako při první vlně na jaře loňského roku. Mobilita obyvatel je prý stále příliš vysoká, vláda má podle něho stále prostor ještě opatření zpřísnit. „Současné restrikce nejsou úplným lockdownem, stále existuje příliš mnoho výjimek,“ řekl Lothar Wieler.

Alarmující je podle něho rovněž situace v německých nemocnicích. Na jednotkách intenzivní péče je léčeno asi 5200 covid pozitivních pacientů. Wieler zároveň přiznal, že jejich počet už neroste tak rychle jako dříve. Nemocnice ještě ale na samé hranici svých kapacit nejsou. Více než 85procentní zaplnění kapacit hlásí deset spolkových zemí, a v nich je situace nejvážnější.

Za zvážení by také stálo, aby se protiepidemická opatření neodvíjela jen od počtu nově nakažených koronavirem. Výskyt nových infekcí je totiž prakticky zcela závislý na tom, kolik lidí se denně testuje, a tím pádem kolik nakažených se podaří zachytit. Virologové proto doporučují, aby do hry vstupovaly i další proměnné, jako je například využití jednotek intenzivní péče nebo výskyt koronaviru v rizikových skupinách.

Petr Musil