Foto: Max Pixel

AstraZeneca zvýšila ve třetím čtvrtletí tržby i zisk, Moderna se mocně nadechla k růstu

Výrobcům vakcín proti koronaviru se poměrně daří, i když pandemie SARS-CoV-2 fakticky odezněla. Farmaceutické společnosti AstraZeneca a Moderna však své zkušenosti z koronavirové krize zřejmě zužitkovaly, což se odráží na jejich hospodářských výsledcích za třetí čtvrtletí i za celý dosavadní průběh letošního roku. Vyplývá to ze čtvrtletních finančních zpráv, které uvedené společnosti publikovaly.

Britská farmaceutická skupina AstraZeneca vykázala ve třetím letošním čtvrtletí tržby v objemu necelých 11 miliard dolarů. To představuje meziroční nárůst asi o jedenáct procent. Ještě lepší výsledek z pohledu tržeb ale AstraZeneca zaznamenala za celých dosavadních devět měsíců letošního roku: přes 33 miliard dolarů a meziroční nárůst 30,4 procenta.

Zatímco v loňském třetím kvartále AstraZeneca vykázala provozní ztrátu dosahující téměř 1,7 miliardy dolarů, letos měla zisk ve výši 1,25 miliardy. Od ledna do konce září letošního roku se její provozní zisk v porovnání s loňským rokem téměř zdvojnásobil na 2,66 miliardy dolarů.

Vakcíny proti koronaviru jsou pro AstraZeneku okrajovým byznysem

Naprosto impozantní je však nárůst čistého zisku. AstraZeneca za prvních devět měsíců loňského roku vydělala 461 milionů dolarů. Za stejné období letošního roku to bylo 2,4 miliardy. Čistý zisk se tak AstraZenece meziročně zvýšil více než pětinásobně. V meziročním srovnání jen za třetí čtvrtletí se britské farmaceutické skupině podařilo změnit ztrátu z 1,65 miliardy dolarů na čistý zisk ve výši 1,64 miliardy. Vyplývá to z její aktuální zprávy o finančním hospodaření.

„AstraZeneca i nadále těží ze svých investic do výzkumu a vývoje, o čemž svědčí 19 nově schválených léků od posledního vyhlašování finančních výsledků. Poté, co se nám výrazně dařilo v dosavadních devíti měsících letošního roku, jsme zvýšili náš odhad zisku na akcii za rok 2022,“ uvedl ke kvartálním výsledkům Pascal Soriot, výkonný ředitel společnosti AstraZeneca.

Největší část byznysu AstraZeneky zaujímají onkologické léky, které zajišťují přibližně dvě pětiny tržeb celé skupiny. Také onkologické léky zaznamenaly výrazný meziroční nárůst prodejů, a to o dvacet procent.

Z geografického hlediska se AstraZenece dařilo nejvíce ve Spojených státech. Tam došlo k meziročnímu růstu tržeb o více než třetinu a USA zajišťují AstraZenece téměř polovinu prodejů. Druhým nejvýznamnějším odbytištěm je Evropa asi s pětinovým podílem. AstraZeneca rovněž patří mezi jedny z prvních dodavatelů vakcíny proti koronaviru. Ta však již tržby skupiny ovlivňuje jen málo. Ve třetím kvartále zajistila skupině jen asi 180 milionů dolarů na tržbách, což představuje 1,6procentní podíl.

Budoucnost medicíny je spojena s námi, věští šéf Moderny

Naproti tomu americká biotechnologická společnost Moderna je na prodejích vakcín doslova životně závislá. Její úspěch je na dodávkách očkovací látky proti koronaviru de facto založen. A přestože pandemie SARS-CoV-2 prakticky skončila, společnosti Moderna se dál velmi daří.

Její tržby ve třetím kvartále sice meziročně asi o třetinu poklesly, za leden až září letošního roku jsou ale o více než čtvrtinu vyšší. Dosáhly přibližně 13,5 miliardy dolarů. Čistý zisk společnosti ve třetím čtvrtletí mírně přesáhl miliardu dolarů, což je pouhá třetina loňského výsledku ve stejném období. Od ledna do září ale Moderna vydělala téměř sedm miliard dolarů. Meziročně asi o šest procent méně.

„Výsledky za prvních devět měsíců letošního roku potvrzují, že máme silnou pozici na trhu. Očekáváme, že za celý letošní rok naše prodeje dosáhnou 18 až 19 miliard dolarů, čímž svou pozici ještě upevníme. Vedle toho se připravujeme na uvedení několika nových produktů na globální trh,“ okomentoval čtvrtletní výsledky Stéphane Bancel, výkonný ředitel společnosti Moderna.

Bancel je přesvědčen, že Moderna si definitivně našla své místo pod farmaceutickým sluncem. „Nikdy předtím nebylo tak jasné, že budoucnost medicíny je spojena s námi,“ dodal Bancel s tím, že Moderna dokáže těžit ze zkušenosti s koronavirem a svou technologii mRNA pro výrobu vakcín využít i v případě prevence dalších respiračních onemocnění.

Petr Musil