Skóre PES zůstalo k včerejší třetí den za sebou na dosud nejvyšší úrovni, a to na 90 bodech ze sta. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, se republika včera nacházela šestý den v řadě. Foto: Koláž ZD

PES stále na 90, od února bude pro všechny registrace na očkování

Všichni obyvatelé Česka se budou moci na očkování proti covidu-19 registrovat od února. Očkovací termín dostanou podle různých kritérií, hlavním bude věk, ale také zdravotní stav nebo zaměstnání. V televizi Prima a CNN Prima News to včera řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Česko i o víkendu zůstalo v nejvyšším, pátém stupni protiepidemického systému PES, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy. Páteční i sobotní denní nárůst nových případů byl ale oproti posledním loňským dnům výrazně nižší, laboratoře totiž méně testovaly.

 

Od 15. ledna se podle premiéra budou moci na očkování registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Mladší a zdraví lidé termín pravděpodobně nedostanou hned, ale budou zařazeni do databáze a časem dostanou termín přes zprávu SMS. „Důležité je, že zjistíme celkový zájem,“ uvedl Babiš. Podrobnosti sdělí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úterý na tiskové konferenci. Babiš zopakoval, že Česko má objednáno 15,9 milionu dávek pro téměř devět milionů lidí, byl by rád, aby celé očkování bylo hotovo do konce září.

Babiš včera po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že se hlava státu nechá očkovat v druhé polovině ledna při pravidelné lékařské prohlídce. Prezident v minulosti řekl, že si počká až na vakcínu, která se bude podávat pouze v jedné dávce. Podle předsedy vlády si ale prezident nakonec vybírat nebude. Nyní je k dispozici očkovací látka od firem Pfizer a BioNTech, podává se ve dvou dávkách.

Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 740.481 lidí. Počet vyléčených přesáhl 612.000, aktuálně se s nákazou podle dat ministerstva zdravotnictví potýká 116.307 lidí, většina má mírný průběh onemocnění. Počet hospitalizovaných dosahuje ale téměř 6000, ve vážném stavu je asi 880 z nich. Nemocnice proto nyní nesmějí přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit.

Letošní denní počty nově nakažených jsou zatím výrazně nižší, než v závěru roku. V sobotu přibylo v Česku 4957 potvrzených případů nákazy koronavirem, zhruba o 1500 nakažených víc než první den v roce. Na Silvestra přitom laboratoře odhalily 13.283 nakažených a den předtím rekordních 17.034 případů. Výrazně ale klesl i počet testů. Poslední den roku jich bylo téměř 28.000 a o den dříve přes 35.000, v pátek ale jen kolem 6600 a v sobotu přes 12.000. Podíl pozitivních případů je v posledních dnech vysoký, v pátek dosáhl rekordních 52,3 procenta, v sobotu pak klesl na 40,9 procenta.

Zrychluje také nárůst počtu úmrtí s covidem-19. Po vánočních svátcích jich začalo přibývat kolem 120 denně. Na Nový rok připadá zatím 128 úmrtí a na sobotu 74. Celkem v Česku s covidem zemřelo 11.960 lidí.

Skóre PES zůstalo k včerejší třetí den za sebou na dosud nejvyšší úrovni, a to na 90 bodech ze sta. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, je pátý den v řadě. V nejvyšším stupni jsou také dál všechny kraje. Nejhorší situace je v Královéhradeckém kraji, kde je skóre PES na 94 bodech. Nejrychleji se koronavirus momentálně šíří na Královéhradecku, kde za uplynulý týden přibylo zhruba 1065 nakažených na 100.000 obyvatel.

Opatření v Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od minulé neděle, a to minimálně do 10. ledna. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení. Zavřené jsou i lyžařské vleky, ve skiareálech na sjezdovkách je ale plno. Lyžaře vystřídaly rodiny s dětmi, které si na saních nebo bobech užívají sníh. Vlekaři si stěžují na to, že nedostali odpověď, zda jim stát nahradí vzniklé ztráty.

Babiš včera uvedl, že ministr Blatný musí nyní přijít s další strategií postupu ohledně epidemických opatření, včetně právě například skiareálů. V úterý bude o situaci jednat s hejtmany a ve středu zasedne vládní rada pro zdravotní rizika.

-čtk-