Kvůli přeplněným nemocnicím byli v pátek na ostrov Madeira v Atlantickém oceánu přepraveni tři pacienti ve vážném stavu. Foto: Pixaby

Portugalsku má na JIP pro covid pacienty sedm volných lůžek

Portugalsko má pro pacienty, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, jen sedm volných lůžek s intenzivní péčí. Uvedla to včera agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. Nemocnicím také dochází místo v márnicích. Země s 10 miliony obyvatel má v současnosti nejrychlejší tempo šíření nákazy na světě, a to také kvůli vysokému výskytu britské mutace viru.

Kontinentální Portugalsko má k dispozici pro pacienty s covidem-19 celkově 850 lůžek, z nichž je 843 obsazeno. Několik dalších lůžek s intenzivní péčí Portugalsko disponuje na odlehlém ostrově Madeira v Atlantickém oceánu. Kvůli přeplněným nemocnicím byli v pátek na ostrov přepraveni tři pacienti ve vážném stavu. Dalších 400 lůžek s intenzivní péčí je vyčleněno pro pacienty s jinými nemocemi a úrazy.

Kvůli přeplněným nemocnicím požádalo Portugalsko o pomoc ostatní státy Evropské unie. Do země dorazil tým z Německa, který má zvážit přepravu některých pacientů. Premiér António Costa ale ve čtvrtek varoval, že zahraniční země mohou Portugalsku pomoci jen v omezené míře.

Podle zástupců pohřebních služeb místo dochází také v márnicích. Některé portugalské nemocnice tak musely nainstalovat pro uchování ostatků další chladící zařízení.

Portugalsko vykazuje nejvyšší denní průměr nově nakažených koronavirem za posledních sedm dnů na světě. Podle tamních zdravotnických úřadů až 65 procent nových případů tvoří britská mutace koronaviru, která je podle lékařů nakažlivější než původní kmen viru.

Podle portugalské agentury Lusa za leden zemřelo v Portugalsku přes 5000 pacientů s covidem-19, za celou epidemii pak 12.435 osob. V lednu se koronavirem nakazilo na 300.000 lidí, během celého trvání pandemie se v Portugalsku infekce potvrdila u 711.000 osob.

-čtk-