Karlovarská krajská nemocnice a.s. Foto: KKN

Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice rezignovalo

Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice a. s. rezignovalo na funkce. Učinilo tak v době, kdy nemocnice v kraji nezvládají příval pacientů s covidem-19. Vedení odstupuje, neboť se s krajem neshoduje v pohledu na další směřování zařízení.

Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN) rezignovalo na funkce. Vedení odstupuje, neboť se s krajem neshoduje v pohledu na další směřování zařízení, řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký. Podle vedení kraje, který nemocnice v Karlových Varech a v Chebu zřizuje, je třeba v nich usilovat o vyrovnané hospodaření. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) řekl ČTK, že jsou domluveni na součinnosti včetně řešení pandemie.

Pacientů s covidem-19, kteří potřebují nemocniční péči, je v kraji už teď víc než na vrcholu druhé vlny epidemie v listopadu. V nemocnicích chybí intenzivní lůžka pro covidové pacienty ve vážném stavu. Lůžek ARO/JIP je volných osm ze 78. Ještě ráno měly nemocnice dvě volná lůžka pro covidové pacienty, v 11:00 nebylo volné žádné.

Změna ve vedení by ale podle kraje neměla ovlivnit řešení koronavirové situace. „Jsme domluveni na veškeré součinnosti pro zachování kontinuity všech podstatných procesů včetně řešení situace spojené s pandemií koronaviru,“ uvedl Kulhánek.

„Měnit vedení krajské nemocnice v době vrcholu pandemie určitě není dobrý krok, teď je nutné zajistit dostatečnou kapacitu lůžkové péče o pacienty, začít masivně očkovat, podpořit zdravotníky a zajistit odměny za jejich nelehkou a náročnou práci,“ řekla ČTK opoziční zastupitelka a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

„Představenstvo KKN odvedlo v minulosti velký kus práce,“ řekl hejtman. „Přesto se společnosti ekonomicky nedaří obrátit záporný stav a posunout jej k vyrovnané bilanci,“ dodal. Rezignace je platná ke konci ledna. Změna ve vedení krajských nemocnic v Karlových Varech a Chebu přichází krátce po sestavení nové krajské vlády STAN, Pirátů, Místních, ODS a KDU-ČSL, VOK a SNK1. Kraj vyhlásí na nové členy představenstva výběrové řízení, tým by měl vzniknout do konce ledna.

Jitka Samáková byla v čele představenstva KKN od roku 2017, stejně jako člen představenstva David Bracháček. Třetí byl Josef Mašek. Podle Samákové je rezignace osobní rozhodnutí každého. „Mohu pouze potvrdit, že jsme se se společně se zástupci Karlovarského kraje dohodli na nezbytných opatřeních, která povedou k zachování kontinuity procesů které v nemocnici běží, ať už jde o běžný provoz, nebo investiční projekty, aby tato situace neměla žádný vliv na rozsah ani kvalitu poskytované péče,“ uvedla.

„Do konce prvního čtvrtletí 2021 bude popsán stávající stav KKN, aktuální hrozby a rizika. Vyhodnotíme plán na rok 2021, který připravilo předchozí vedení, aby si Karlovarský kraj mohl v rozpočtu připravit potřebné finance. V průběhu druhého čtvrtletí budou definována a iniciována opatření ke zvýšení efektivity chodu KKN, zhodnoceny možnosti na straně výnosů i nákladů a přehodnocen výhled na období 2021 a 2022,“ popsal hejtman.

Karlovarská krajská nemocnice je dlouhodobě ztrátová. V roce 2019 skončila ve ztrátě 165 milionů. Proti roku 2018 šlo zhruba o 100 milionů lepší hospodářský výsledek. Kromě závazků z předchozích let se na ztrátách podílelo zvyšování mezd v posledních letech. Kraj musel opakovaně dotovat provoz krajských nemocnic desítkami milionů korun ročně.

-čtk-