Laboratoře v Česku ve středu druhý den po sobě odhalily rekordní počet případů koronaviru, dosud nejvyšší od březnového začátku epidemie byl i podíl nakažených mezi testovanými. Foto: Pixabay

Šíření koronaviru v ČR je rekordní, zmírnění omezení se nechystá

Nové rekordy v denním počtu potvrzených případů koronaviru a aktuálně nakažených a také stoupající zátěž pro nemocnice a krematoria v některých krajích vedou ministerstvo zdravotnictví k plánu zachovat nynější přísná opatření proti šíření epidemie. Nárůsty jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odrazem masivního setkávání o Vánocích. Sociolog Daniel Prokop to zpochybnil. Přišla další dodávka vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, první vakcíny od společnosti Moderna by v ČR mohly být kolem 22. ledna.

Denní přírůstek počtu případů koronaviru byl v úterý v Česku nejvyšší od březnového začátku epidemie v zemi. Přibylo 17.278 nakažených, dosavadní maximum 17.045 bylo z minulé středy. Dosud nejvyšší je také počet aktuálně nakažených, počet 126.348 převýšil dřívější rekordy z konce října. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška lze očekávat až 19.000 nakažených denně. Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích.

Vysoké počty nově pozitivních podle Blatného způsobily Vánoce. „Je to odraz masivního setkávání rodin v průběhu Vánoc. Já to nekritizuji, jenom to konstatuji,“ uvedl ministr. Ve Sněmovně 22. prosince přitom jako důvod odkladu zpřísnění opatření až na dobu po svátcích uváděl Blatný právě to, aby se lidí mohli o Vánocích setkat s příbuznými. Sociolog Prokop ale na twitteru napsal, že podle předběžných dat z průzkumů kontakty o Vánocích díky omezení práce silně poklesly. „Kdybychom před svátky nerozvolnili a fungovala chytrá karanténa, mohlo to epidemii i utlumit. Takto se asi přenesla do rodin,“ uvedl Prokop. Dalším důvodem nárůstu je podle Duška dobrovolné antigenní testování, kterým se odhalí zhruba čtvrtina nových případů denně.

Za týden může být skoro 12.000 hospitalizovaných, 1770 na JIP

V nemocnicích bylo k úterku s covidem-19 zhruba 7000 lidí, o stovku méně než v pondělí, ale zhruba o pětinu víc než o týden dřív. Tisícovka pacientů je ve vážném stavu. Podle predikce ÚZIS může být v realistickém scénáři k 15. lednu hospitalizováno 11.746 lidí s koronavirem a 1770 z nich ve vážném stavu. Rizikový scénář předpokládá 14.826 hospitalizací a 2166 pacientů ve vážném stavu. Dosavadní maxima nad 8100 hospitalizovaných s covidem-19 jsou z počátku listopadu.

Nemocnice opět přidávají covidová lůžka, některé omezují už i ambulantní péči nebo žádají o pomoc armádu. Aktuálně nakažených 6405 zdravotníků je sice zatím méně než v listopadu, podle ÚZIS budou ale limitem péče o nakažené v nemocnicích právě personální kapacity. Královéhradecký kraj dnes vyzval k pomoci v nemocnicích studenty zdravotnických škol, dobrovolníky nadále hledají nemocnice v Karlovarském kraji, jehož vedení by uvítalo opětovné nařízení pracovní povinnosti. Zásobu ochranných pomůcek se daří udržovat přibližně na dva měsíce, řekl předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Za pět dní od počátku roku s nemocí covid-19 v Česku zemřelo 622 lidí, denní počty úmrtí se už víc než týden drží nad 120 a první den v roce zemřelo s koronavirem téměř 150 lidí. Obětí je dosud 12.436. Na hranu kapacit se tak dostala krematoria v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Jinde kapacity zatím postačují, někde ale zahájili vícesměnný provoz. Z ostravského krematoria, které nestačí zpopelňovat zemřelé, se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Také případné další přesuny bude řešit Ústřední krizový štáb.

Blatný nechce zmírňovat opatření

Ministerstvo zdravotnictví zmírnění protiepidemických opatření vládě ve čtvrtek navrhovat nebude, nepodpoří ani otevření lyžařských areálů, řekl Blatný ve Sněmovně. Už v úterý uvedl, že přísnější opatření zůstanou zachována i příští týden. Naopak umožnit chce návštěvy v nemocnicích, ovšem jen s respirátorem FFP2, a povoleny zůstanou za současných podmínek i návštěvy v zařízeních sociální péče, tedy s negativním testem a respirátorem.

V současné době většina opatření odpovídá nejpřísnějšímu pátému stupni rizika v protiepidemickém systému PES. Rizikové skóre hodnotící epidemii odpovídá pátému stupni od 30. prosince, k dnešku kleslo z 89 na 86 bodů ze sta. Ministerstvo zdravotnictví včera poprvé zveřejnilo protiepidemické skóre podle upravených parametrů, kdy do hodnoty nově započítává podíl hospitalizovaných s covidem-19, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici, a přestalo zohledňovat relativní pozitivitu testů.

Včera dorazily do Prahy, Brna nebo Královéhradeckého kraje také další desítky tisíc vakcín proti koronaviru. Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) varoval před nestabilitou dodávek, která může zásadně zkomplikovat očkování v regionu. Zatímco první zásilka s vakcínou přišla do Ústeckého kraje později, druhá dodávka dorazila naopak o dva dny dřív. Opoziční expertní tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 žádá vytvoření registru lékařů, kteří by byli ochotni se zapojit do práce velkých očkovacích center. Rektoři vysokých škol zase vyzvali vládu, aby v zájmu co nejrychlejšího obnovení běžné výuky zvážila zařazení vysokoškolských pedagogů do přednostní skupiny pro očkování proti covidu-19, kde už jsou ostatní učitelé.

-čtk-