V Evropě bylo loni zaznamenáno 230 případů vzácného multisystémového zánětlivého syndromu dětí, který může souviset s dřívější nákazou koronavirem. Foto: StockSnap/ Candace McDaniel

SZÚ: V EU a Británii bylo 230 případů vzácného syndromu u dětí

V zemích EU a Velké Británii bylo loni zaznamenáno 230 případů vzácného multisystémového zánětlivého syndromu dětí (PIMS), který může souviset s dřívější nákazou koronavirem. Dvě děti zemřely. Uvedl to na svém webu Státní zdravotní ústav (SZÚ). Toto onemocnění bylo od podzimu zaznamenáno i v Česku. Přesný počet případů SZÚ neeviduje, některé média psala o desítkách případů.

Toto onemocnění má podle SZÚ příznaky typické pro Kawasakiho syndrom a syndrom toxického šoku, jde tedy například o horečku, bolest břicha a postižení srdce. Některé děti musely být kvůli tomu hospitalizovány na jednotkách intenzivní péče. Skupina tuzemských nemocničních a praktických lékařů pro děti proto vypracovala doporučení pro pediatry, jak je možné toto onemocnění rozpoznat a léčit. Podle dokumentu mezi projevy může být i vyrážka, nateklé nebo zarudlé dlaně a chodidla.

Protože u části dětí se zánětlivým syndromem byla prokázána nákaza novým typem koronaviru, zvažuje se souvislost zánětlivého syndromu PIMS s infekcí koronavirem. „Nebyla dosud prokázána, ale zdá se být pravděpodobná,“ uvedl zdravotní ústav.

Celkové riziko, že se u dětí projeví tento syndrom, je podle odborníků nízké, ale případný dopad onemocnění může být velký. Dosud popsané případy PIMS jsou spíše závažné, ale je možné, že byly popsány a rozpoznány jen nejtěžší případy. Příznaky syndromu se nejčastěji objevily asi dva až šest týdnů po onemocnění covidem-19.

O případech onemocnění v Česku informovaly už dříve Hospodářské noviny. Mezi pacienty byly podle deníku děti ve věku od jednoho roku do 14 let, hospitalizovány byly například v nemocnicích v pražském Motole, Brně, Hradci Králové, Plzni i Havlíčkově Brodě.

Primář Pediatrického oddělení Nemocnice na Bulovce Ivan Peychl v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že se syndrom objevil i u mladých lidí do 23 let. Podle něj bylo v USA zaznamenáno do 8. ledna 1659 případů tohoto onemocnění, z toho 26 dětí či mladých lidí zemřelo.

-čtk-