Stovka sester z Karlovarského kraje dostane kvůli plným nemocnicím pracovní povinnost. Foto: koláž ZD

Karlovarský kraj nařídí pracovní povinnost zdravotním sestrám

Z důvodu přetížených nemocnic a nedostatku zdravotníků nařídí Karlovarský kraj asi 100 zdravotním sestrám pracovní povinnost. Nemocnice a další zdravotnická zařízení, která pečují o pacienty s covidem-19, jsou za hranou své personální kapacity. Posílení personálu umožní otevřít další lůžka pro péči o covid pozitivní pacienty, uvedl dnes hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„K nařízení pracovní povinnosti přistupujeme vzhledem k velmi vážné situaci v nemocnicích v našem kraji. Řada zdravotních sester již v nemocnicích pomáhá. V současné chvíli potřebujeme v nemocnicích ještě minimálně 75 zdravotních sester, abychom mohli otevřít další lůžka pro pacienty s covidem,“ řekl Kulhánek.

Zdravotní sestry budou nasazeny v nemocnicích v Chebu, Sokolově, Karlových Varech, Ostrově a v covidovém centrum Rehos v Nejdku. Nařízení pracovní povinnosti začal doručovat krajský úřad zdravotním sestrám včera.

Kraj bude v první řadě oslovovat zdravotní sestry evidované na úřadu práce a dále pak zdravotní sestry z hotelů s rehabilitací, jež mají v současné době na základě vládních nařízení uzavřené provozy. Vytipovány byly také zdravotní sestry z lázeňských zařízení a ze zdravotnických zařízení zabývajících se plastickou chirurgií a reprodukční medicínou. Snahou kraje je vybírat sestry tak, aby nezpůsobil zaměstnavatelům ve zdravotnických zařízeních vážnější personální potíže, uvedl hejtman.

Karlovarský kraj před časem zvažoval, že nařídí pracovní povinnost také studentům středních zdravotnických škol a medikům. Nakonec se ale nemocnicím přihlásili sami dobrovolně.

V nemocnicích Karlovarského kraje je dnes podle ministerstva volné jedno lůžko ze 78 lůžek ARO/JIP, pro covidové pacienty není volné žádné, jedno je pro necovidové pacienty. Běžných standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 47 z 598, pro covidové pacienty je jich k dispozici 14. Pacienti se proto musí převážet do jiných nemocnic mimo kraj.

-čtk-