Každý, kdo byl nebo bude v Německu očkován, si zřejmě již brzy bude moci nechat vystavit digitální očkovací průkaz. Foto: Pixabay

Německo chystá elektronický průkaz o očkování proti koronaviru. Měl by přijít ve druhém kvartále

Spolkové ministerstvo zdravotnictví chce do konce druhého čtvrtletí letošního roku představit očkovací průkaz, který by dokládal obdržení vakcíny proti viru SARS-CoV-2. Podle plánů úřadu Jense Spahna (CDU) by měl mít elektronickou podobu a jeho získání bude dobrovolné.

Německo se k tomuto kroku chystá na základě rozhodnut Evropské rady z 21. ledna letošního roku. V jednotlivých členských zemích Evropské unie by měl být postupně zaváděn standardizovaný očkovací průkaz, který bude akceptovatelný po celé evropské sedmadvacítce. Německo má v plánu toto rozhodnutí implementovat rychle. S odkazem na Spolkové ministerstvo zdravotnictví o tom informoval deník Deutsches Ärzteblatt.

Digitální podoba očkovacího průkazu by měla být dobrovolná. Každý, kdo byl nebo bude očkován, si může nechat tento typ očkovacího průkazu vystavit. V platnosti by nadále měl zůstat očkovací průkaz také v papírové podobě, který je dnes při vakcinaci vystavován.

Digitální průkaz pro všechna očkování

Výhodou elektronického očkovacího průkazu je i to, že se nebude týkat pouze vakcinace proti koronaviru. Každý pojištěnec si totiž do něho bude moci nechat vložit záznam všech svých dosavadních očkování. Tato možnost má být nabízena od 1. ledna příštího roku, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Pro zanesení potvrzení o očkování by si každý uživatel mohl stáhnout do svého mobilu aplikaci, která by měla být volně dostupná. Do ní se nahraje kód, který bude mít zřejmě podobu QR kódu, čímž se v aplikaci uloží každé očkování, které daný uživatel absolvuje. Při každém dalším očkování se kód aktualizuje, respektive se k již uloženým očkováním přidá nové.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví ale ještě bude muset vyřešit jeden poměrně závažný problém. S trvalým uložením dat o absolvování očkování v centrálním systému se nepočítá, kódy budou uloženy pouze v telefonu konkrétního uživatele. Není tak zatím jasné, jaký bude postup, pokud se uživatel rozhodne změnit svůj telefon nebo když omylem data ze svého telefonu vymaže. Kód má být totiž čitelný pouze jednou.

Ověřování platnosti jako u letenek

Není také zatím jasné, jaké informace by měl elektronický očkovací průkaz obsahovat. Podle Spolkového ministerstva zdravotnictví připadá v úvahu například pouze informace o tom, že očkování je platné. Možnost je také uložit číslo šarže očkovací látky, jméno očkované osoby a případně rovněž datum jejího narození. Nic prý ale zatím není rozhodnuto, je to ve fázi zvažovaných možností.

Součástí celého systému elektronického očkovacího průkazu bude také nástroj pro ověření platnosti očkování. Ten by si měli mít možnost do svých zařízení stáhnout provozovatelé letecké dopravy, restaurací, hotelů či dalších služeb, které byly nebo jsou podrobovány následkům protiepidemických opatření.

Zkrátka ty provozy a provozovny, které jsou v současné fázi pandemie zavřené kvůli omezení mezilidských kontaktů. „Stav očkování by mělo být možné ověřit naskenováním kódu, podobně jako například u čárových kódů na letenkách nebo vlakových jízdenkách,“ uvedlo Spolkové ministerstvo zdravotnictví.

Hlavně ne jako Izrael

Úřad Jense Spahna myslí i na možnost padělání elektronických očkovacích průkazů. Tomu má být zabráněno tak, že uživatelé by se na požádání museli prokázat ještě například průkazem totožnosti s fotografií. Druhou možností má být kryptografická ochrana proti změnám kódu v samotném telefonu nebo proti duplikacím QR kódu potvrzujícího, že uživatel byl očkován.

Ministerstvu také ještě zbývá vybrat dodavatele celého systému. Podle informací deníku Deutsches Ärzteblatt by mohl Spahnův rezort firmu zvolit přímo bez výběrového řízení. Jednalo by se totiž o zakázku, kterou je možné v této mimořádné situaci zadat takzvané „z ruky“.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví si ale bude muset na výběr dodavatele dát velký pozor. U podobné aplikace v Izraeli totiž v poslední době dochází k velkým problémům s padělky digitálního očkovacího průkazu. Podle odborníků je totiž QR kód nedostatečně šifrovaný, a tedy snadno prolomitelný zvenčí. Deník Deutsches Ärzteblatt zmínil, že bylo možné se následně dostat i k osobním údajům v očkovacím průkazu uloženým.

Petr Musil