"Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás," říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Foto: Radek Čepelák

Praktici se ohradili proti omezení očkování v ordinacích

Sdružení praktických lékařů se ohradilo proti omezení možnosti očkovat už v současné době v jejich ordinacích, které umožnily některé regiony. Pro některé seniory nad 80 let je podle nich vhodnější než očkovací centra. Podle premiéra Andreje Babiše praktici zatím nemohou očkovat v ordinacích kvůli nedostatku vakcíny.

Sdružení praktických lékařů se ohradilo proti omezení možnosti očkovat už v současné době v jejich ordinacích, které umožnily některé regiony. Pro některé seniory nad 80 let je podle nich vhodnější než očkovací centra, uvedlo včera v tiskové zprávě.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) včera na sociálních sítích uvedl, že tento zákaz padl na videokonferenci hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš ČTK řekl, že Grolich neříká pravdu, praktici zatím nemohou očkovat v ordinacích kvůli nedostatku vakcíny. Vakcinační strategie s nimi počítá až později. Ministerstvo zdravotnictví bude podle mluvčí Barbory Peterové s Asociací krajů ČR a praktickými lékaři jednat v pátek.

„Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center, což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ uvedl předseda sdružení Petr Šonka. Už dříve ČTK řekl, že pro některé seniory nemožnost očkovat se u jejich praktického lékaře znamená, že na vakcínu budou čekat až do doby, kdy v jeho ordinaci bude dostupná.

„Jsme připraveni naplno začít očkovat ve svých ordinacích v okamžiku, kdy dostaneme k dispozici vakcíny. Umíme naočkovat minimálně 50.000 osob denně, tedy milion lidí měsíčně,“ dodal.

Podle ministerstva se ale kvůli stále omezeným dodávkám vakcíny zatím distribuují převážně do očkovacích míst. „Smlouva na distribuci, kterou připravují zdravotní pojišťovny, však počítá s tím, že vakcíny budou rozváženy očkovacím místům i praktickým lékařům. Konečné rozhodnutí bude na krajích,“ uvedla Peterová. Podle ní budou muset ordinace, které se budou chtít zapojit, úzce spolupracovat s očkovacími centry. Nezávisle budou moci očkovat, až bude očkovací látky dostatek.

V některých regionech díky spolupráci s očkovacími centry v nemocnicích a krajskými koordinátory praktici očkovali už i první dostupnou vakcínou od Pfizer/BioNTech, která má přísné podmínky pro skladování v hlubokém mrazu. Lékaři tak museli rozmraženou vakcínu vyočkovat během šesti hodin.

„Je zjevné, že některé kraje jednoznačně preferují cestu zřizování očkovacích center, ať už krajských nebo soukromých. Zájmy pacientů, kteří si přejí nechat se očkovat u svého lékaře, se v tom poněkud ztrácí,“ dodal. Podle něj může hrát roli i ekonomika. Centrům hradí zdravotní pojišťovny k úhradě samotného očkování za den provozu paušál 4000 až 12.000 korun denně. Kraje podle něj naopak praktické lékaře a jejich zdravotní sestry vyzývají, aby šli očkovat do jejich center.

-čtk-