Podle Angely Merkelové záleží na chytrých úvodních krocích, aby se Německo vyhnulo velké třetí vlně pandemie. „Nebo budeme příliš neopatrní a pak možná opět dojde k nárůstu počtu nových případů nákazy,“ varovala kancléřka. Foto: Wikipédia

Rozvolňovat musíme chytře, říká německá kancléřka Merkelová. A chystá plán

Spolková kancléřka Angela Merkelová chápe, že občané doslova prahnou po světle na konci koronavirového tunelu v podobě plánu, kdy Německo začne rozvolňovat protiepidemická opatření. Právě na prvních krocích na cestě k normálnímu životu bude záležet, zda si Německo bude moci uvolnění dovolit, nebo zda se nevyhne třetí vlně pandemie.

Podle Angely Merkelové (CDU) je nanejvýš nutné v případě uvolňování protiepidemických opatření postupovat opatrně a pečlivě sledovat důsledky jednotlivých kroků. „Nyní záleží jen na nás a na chytrých úvodních krocích, zda dokážeme projít pandemií bez velké třetí vlny, nebo budeme příliš neopatrní a pak možná opět dojde k nárůstu počtu nových případů nákazy,“ řekla nedávno spolková kancléřka v rozhovoru pro ZDF.

Merkelová nyní svůj apel na opatrnost při rozvolňování zopakovala. Podle informací, které přinesl deník Deutsches Ärzteblatt ale na úrovni předsednictva německé Křesťansko-demokratické unie pomalu vzniká plán, jak by se ony chytré úvodní kroky při rozvolňování daly provést. Podle kancléřky má rozvolňování jasnou podmínku například v podobě doprovodného zvýšeného počtu testů.

Plán rozvolnění už příští týden?

Případné uvolňování by se muselo opřít o balíčky zahajovací strategie, které by se týkaly tří oblastí. Tou první by měly být osobní kontakty, druhou školy a třetí balíček by se týkal sportovních skupin, restaurací a kultury. Cílem je balíčky připravit tak, aby bylo možné nejen rozvolňovat, ale i další kroky přizpůsobit, bude-li to nutné.

Během tohoto týdne má podle Deutsches Ärzteblatt zasedat pracovní skupina pod vedením šéfa úřadu spolkové kancléřky a spolkového ministra pro zvláštní úkoly Helgeho Brauna (CDU). Braun spolu se svými protějšky z jednotlivých spolkových zemí připravuje na 3. březen setkání kancléřky s předsedy zemských vlád, na němž by měly konkrétní možné úvodní rozvolňovací kroky zaznít.

Jisté tedy je, že na plánu se pracuje již nyní, avšak přílišný optimismus prý zatím není na místě. „Mutace koronaviru příznivý vývoj v Německu bohužel zničila,“ uvedl deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na informace z předsednictva CDU.

Spahn: Nedávejme falešné sliby

Součástí rozvolňovací strategie by mohla být také účast rodinných a podnikových lékařů na očkování. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) je ale přesvědčen, že by to mělo smysl pouze v případě, že by bylo k dispozici tři až pět milionů dávek vakcíny týdně. Tedy podobně, jako když se v Německu očkuje proti chřipce. K dosažení vyšší míry testování by mělo pomoci převzetí nákladů na samotestování státem, a to od počátku března.

Jens Spahn odmítá výzvy k představení časově závazného plánu na uvolnění protiepidemických opatření poté, co by denní počet nově potvrzených případů klesl pod 10 na sto tisíc obyvatel (což je podle Spahna bezpečně nízká hodnota). „Každý po mně chce tří- a šestiměsíční plán. To ale není možné. Myslím, že bychom neměli dávat falešné sliby,“ uvedl Spahn v pondělním vysílání stanice ARD.

Podle Spahna je nutné počkat, jaký vliv na šíření koronaviru bude mít otevření dalších školek a škol, a to s ohledem na fakt, že se po Německu rozšiřují nové mutace viru. „Má smysl spolupracovat a komunikovat se spolkovými zeměmi. Je nutné definovat fáze, v nichž lze učinit další kroky,“ doplnil. Spahn je přesvědčen, že cesta ke snížení počtu nových případů pod 10 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v naprosté většině německých regionů ještě dlouhá.

Hodnota „R“ neklesá

Podle Institutu Roberta Kocha dosáhl v pondělí denní průměr nově nakažených za uplynulý týden 61 případů na 100 tisíc obyvatel, což je mírné zvýšení oproti údaji z neděle 21. února. Za poslední měsíc však v Německu hodnota tohoto ukazatele klesla téměř na polovinu. V týdnu od 25. ledna totiž denně přibývalo v průměru 111,2 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Maxima bylo dosaženo v týdnu od 22. prosince, kdy na 100 tisíc obyvatel připadalo bezmála 200 nových nakažených denně.

Plánům na rozvolňování v Německu zatím nehraje do karet ani hodnota reprodukčního čísla. Její sedmidenní průměr dosahoval v neděli 21. února 1,1. Mírně tak stoupla z předchozí úrovně 1,07. Jakmile se hodnota čísla „R“ pohybuje nad jedničkou, epidemie zrychluje, protože jeden nakažený tak v průměru nakazí více než jednoho dalšího člověka.

Petr Musil