Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich. Foto: Tomáš Cikrt

Svaz pojišťoven: Ke sloučení pojišťoven ZPMV a VoZP nemáme podklady

Svaz zdravotních pojišťoven ČR nemá k dispozici žádné materiály, které by objasnily, proč je v současnosti nutné sloučit Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR a Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Podle prezidenta svazu Ladislava Friedricha hospodaří obě pojišťovny vyrovnaně a poskytují svým pojištěncům kvalitní služby. Kvůli sloučení by navíc zřejmě bylo nutné změnit zákon o veřejném zdravotním pojištění, který zakotvuje povinnost VoZP zajistit péči o vojáky.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR, který sdružuje šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v ČR, nemá k dispozici žádné materiály, které by objasnily, proč je v současnosti nutné sloučit Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR (ZPMV) a Vojenskou zdravotní pojišťovnu (VoZP). V prohlášení zaslaném ČTK to napsal prezident svazu Ladislav Friedrich. Sloučení je jedním z požadavků KSČM na toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Předseda KSČM Vojtěch Filip ve středu oznámil, že se strany na sloučení dohodly.

„V tuto chvíli nemáme k dispozici žádný analytický materiál, proč je oznámené sloučení právě teď nutné a čemu to aktuálně pomůže. Obě členské zdravotní pojišťovny hospodaří vyrovnaně a poskytují svým pojištěncům kvalitní služby. Ve své činnosti postupuji striktně podle zákona o resortních pojišťovnách a jsou průběžně pod kontrolou ministerstva zdravotnictví i financí. Proti jejich činnosti nejsou žádné výhrady,“ napsal Friedrich.

Prioritou letošního roku má být covid-19

Svaz připomíná, že zdravotnictví se kvůli koronavirové pandemii nachází ve složité situaci. „Je nepochybné, že po zvládnutí epidemie bude zdravotnictví muset řešit řadu systémových problémů. To však určitě není otázka nejbližších týdnů a měsíců,“ poznamenal Friedrich.

Šéf komunistů ve středu uvedl, že koordinací sloučení by měl být pověřen náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Svaz to považuje za „mimořádně problematické“. VZP totiž podle svazu není v žádném kompetenčním vztahu k VoZP či ZPMV, a naopak je jejich konkurencí.

Podle VoZP je v současnosti nezbytné soustředit se na řešení problémů s nedostatkem vakcín proti covidu-19, zajištění plošného očkování populace či zabezpečení kapacit intenzivní lůžkové péče. Pojišťovna to považuje za priority letošního roku. Ani ona nemá k dispozici relevantní podklady k případnému sloučení, uvedla na svých webových stránkách.

„Naším úkolem a prioritou je zajištění péče o naše pojištěnce ve všech více než 26 tisících smluvních zdravotnických zařízeních, která mnohdy s enormním nasazením zvládají vyčerpávající boj s pandemií. Pokud budeme mít k dispozici relevantní analýzu a podklady, o které se opírají úvahy o sloučení zdravotních pojišťoven, rádi k nim připravíme naše odborné stanovisko,“ uvedl generální ředitel VoZP Josef Diessl.

„Jsme uprostřed náročného období. Pro ZPMV je klíčové nadále poskytovat klientům špičkovou péči. Jakoukoli odbornou diskusi, která by vedla k jejímu zlepšení, vítáme a jsme připraveni se do ní aktivně zapojit,“ reagovala už ve středu pro ČTK mluvčí ZPMV Hana Kadečková.

Zaměstnanci „z oboru“ tvoří několik procent všech klientů

ZPMV a VoZP vznikly v 90. letech minulého století podle zákona o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách. Nejsou organizačními složkami státu ani příspěvkovými organizacemi, ale právnickými osobami zapsanými v obchodním rejstříku. V dozorčí a správní radě pojišťoven je třetina členů jmenovaná vládou, další třetinu tvoří zástupci zaměstnavatelů a poslední zástupci pojištěnců. Všechny členy orgánů pojišťovny stát jmenuje jen ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, která vznikla podle zvláštního zákona.

Klientem pojišťoven se může stát kdokoliv. Podle mluvčí ZPMV Kadečkové tvoří policisté, hasiči a členové dalších záchranných složek či státní správy necelých šest procent z celkového počtu asi 1,33 milionu pojištěnců této druhé největší zdravotní pojišťovny.

VoZP má zákonem danou povinnost zajistit zdravotní péči pro vojáky Armády ČR a žáky vojenských škol. Ta je zakotvena v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, ke sloučení by tak zřejmě byla potřeba změna tohoto zákona. Podle údajů ministerstva obrany měla ČR na přelomu roku 26.621 vojáků z povolání, což jsou necelá čtyři procenta z celkových asi 700.000 pojištěnců VoZP.

-čtk-