Foto: Krajská nemocnice Tomáše Bati

Zlínský kraj dá 1,4 miliardy na výstavbu porodnice

Zastupitelé Zlínského kraje dnes schválili investiční dotaci 1,389 miliardy korun Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně na vybudování pavilonu pro matku a dítě. Se zahájením stavby, která bude stát celkově více než 1,5 miliardy korun, se počítá v polovině příštího roku, uvedl hejtman Radim Holiš (ANO). Nová porodnice by měla být hotová do dvou let.

Výstavba porodnice bude první z velkých plánovaných investic v areálu KNTB. Vedení kraje se rozhodlo pro modernizaci a dostavbu nemocnice, minulé vedení kraje pod vedením Jiřího Čunka (KDU-ČSL) chtělo postavit novou krajskou nemocnici na druhé straně krajského města.

„Financování projektové přípravy i samotné výstavby v takovém rozsahu není v reálných možnostech nemocnice. Jako její jediný akcionář ji s tím musíme pomoci, protože stavba nové porodnice je důležitou součástí postupné modernizace Baťovky. Tu jsme úspěšně odstartovali vloni a po dokončení Pavilonu pro matku a dítě ji chceme završit zahájením výstavby nového centrálního polybloku urgentních oborů. Tím se areál a uspořádání celé nemocnice kompletně promění,“ uvedl Holiš.

„Nový pavilon vychází vstříc dnešním náročným požadavkům medicíny v oblasti porodnictví a neonatologie, stejně jako trendům v jednodenní medicíně i individualizované péči. Věříme, že nové, moderní prostory ocení zejména budoucí maminky, a budou kvalitním zázemím odpovídajícím vysoce odborné péči pro nejmenší pacienty,“ uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za SOCDEM).

Pavilon pro matku a dítě bude stát v centru areálu nemocnice, na místě budov 16 a 17, severně od plicního pavilonu. S centrálním polyblokem urgentních oborů bude po jeho vybudování propojený podzemním koridorem. Porodnice bude mít dva podzemní a pět nadzemních podlaží a šesté podlaží se střešní terasou. V objektu bude oddělení neonatologie, šestinedělí a lůžka pro ženy s rizikovým těhotenstvím, stanice gynekologie, centrum porodní asistence, porodní pokoje, operační trakt a jednodenní chirurgie, také ambulance gynekologie a neonatologie. V budově bude také oddělení ORL. V podzemních podlažích se počítá s parkovištěm pro 40 automobilů, šatnami pro personál a strojovnami.

„Naší ambicí je uvést do života jedinečný koncept, kdy rodičkám nabídneme pohodlí a intimitu srovnatelnou s domácím prostředím, a zároveň okamžitou dostupnost excelentní zdravotní péče na evropské úrovni v případě jakýchkoliv komplikací. Chceme, aby se u nás maminky cítily, jako by rodily doma v rodinném kruhu. Komfortně, se svým partnerem nebo jiným příbuzným, v klidu a bezpečí,“ uvedl předseda představenstva a ředitel KNTB Jan Hrdý.

V KNTB se loni narodilo 1610 dětí, předloni 1920 dětí. „Při plánování kapacity jsme udělali desetiletý průměr, jde o asi 2000 porodů ročně, na tyto kapacity je porodnice připravená. Pokud by potřebovala do budoucna rozšíření, součástí pavilonu je i malé oddělení ORL, které by se případně mohlo přesunout jinam,“ uvedl Hrdý.

Příprava areálu pro stavbu porodnice začne letos, ve druhé polovině roku se bude bourat objekt bývalé prádelny. Původně chtěla nemocnice zároveň zbourat i budovy 16 a 17, kde je následná péče. Nakonec se rozhodla je zbourat až těsně před zahájením výstavby porodnice, aby případný deficit lůžek následné péče byl co nejmenší a nejkratší a dopad na provoz nemocnice minimální.

-čtk-