Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn čelí kritice kvůli nedostatku testů. Foto: koláž ZD

Německu chybí koronavirové testy. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn odvrací kritiku

Příliš pomalu, příliš pozdě a příliš málo. Takto se do spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) pustil generální tajemník CSU Markus Blume. Příčinou je aktuální nedostatek rychlotestů, který sužuje Německo. Blume viní Spahnův úřad ze selhání při jejich zajišťování. Kritika na adresu ministra zdravotnictví zaznívá také ze strany koaliční SPD, a to kvůli pomalému očkování.

Testy jsou podle Blumeho důležitou součástí rozvolňovací strategie a jsou jakýmsi přemostěním do chvíle, než bude proočkována dostatečná část německé populace. „Bohužel to vidíme znovu: příliš pozdě, příliš pomalu a příliš málo testů bylo objednáno. Je třeba jasně říci, že na Spolkovém ministerstvu zdravotnictví došlo k chybám a je na čase dostatek testů konečně zajistit,“ opřel se do Jense Spahna generální tajemník Křesťansko-sociální unie.

Šéf zdravotnického rezortu ale kritiku odmítá jako neopodstatněnou. „Dohoda nikdy nestála tak, že spolková vláda testy obstará. Bylo dohodnuto, že pomůžeme zajistit jejich dostupnost, aby se každý mohl nejméně jednou týdně bezplatně otestovat,“ řekl Jens Spahn podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

Spahn dodal, že vláda bude každému jednou týdně test proplácet. Testy je totiž možné od soboty zakoupit v maloobchodní síti. Jako první je začal nabízet řetězec Aldi. Podle informací deníku Deutsches Ärzteblatt ale byly samotesty poměrně brzy vyprodány. Zájem ze strany zákazníků prý zástupce Aldi překvapil. Další řetězce supermarketů i drogerií by měly testy začít prodávat už v příštím týdnu. „Jsme připraveni náklady na jeden test týdně každému pokrýt,“ dodal Jens Spahn.

Kritika i z vládních lavic

Do Spolkového ministerstva zdravotnictví, potažmo vlády, se pustila také šéfka Zelených Annalena Baerbocková. „Vláda mohla již dávno představit testovací strategii a koupit miliony testů. Po měsících ale vidíme, že vláda teprve vytváří pracovní skupinu,“ uvedla Baerbocková pro portál RND.de. Podle ní se ministerstvo v tomto ohledu nechová zodpovědně.

„Téměř jsem spadl ze židle, když jsem se dozvěděl, že spolková vláda zrušila summit se zástupci spolkových obchodních asociací,“ nešetřil kritikou ani místopředseda FDP Wolfgang Kubicki. Považuje za „špatný vtip“, že samotesty se objevují nebo brzy objeví v maloobchodní síti, zatímco vláda není schopná je zajistit.

Svého vládního (nikoli však stranického) kolegu nepřímo kritizoval také spolkový ministr financí Olaf Scholz (SPD). Vyzval k většímu úsilí v testovací a očkovací kampani. Dostupné vakcíny musí podle něho být použity všude, což znamená zlepšení organizace očkování. Jinak se prý vakcíny budou hromadit ve skladech a očkování se tak bude zbytečně prodlužovat, stejně jako se budou zbytečně odkládat další rozvolňovací kroky.

V létě spíše doma

Naděje na brzký návrat do normálního života začal mírnit i ředitel úřadu kancléřky Helge Braun. Podle něho by lidé měli být opatrní při plánování letní dovolené v zahraničí. „Jsem velmi skepticky ohledně volného cestování už na Velikonoce. Pokud jde o letní prázdniny, je v tuto chvíli velmi odvážné o cestování (do zahraničí) spekulovat. Jsem si ale docela jistý, že v létě se budeme moci venku pohybovat celkem normálně,“ uvedl Braun podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

Sílící vlna kritiky na adresu spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna přichází v době, kdy CDU/CSU čelí skandálu kvůli zapojení dvou jejích politiků do „dohazování“ státních nákupů respirátorů. Poslanec CDU Nikolas Löbel měl prostřednictvím své firmy vydělat asi 250 tisíc eur za vyjednání kontraktu na respirátory v Bádensku-Württembersku. Bavorský poslanec za CSU Georg Nüsslein je pak podezřelý, že přijal úplatek ve výši 600 tisíc eur rovněž za zprostředkování nákupu respirátorů.

Spahn může na aféře vydělat

Podle některých německých médií by ale kauza mohla Jensi Spahnovi paradoxně pomoci. Aktuální průzkum pro ARD totiž ukazuje, že se spolkovým ministrem zdravotnictví bylo začátkem března velmi spokojeno nebo spokojeno jen 38 procent dotázaných. Ještě před koncem loňského roku se Spahn těšil důvěře až 65 procent lidí.

Jens Spahn se ale podle portálu RND.de postavil k respirátorové aféře čelem a reagoval rychle. Okamžitě po vypuknutí skandálu oznámil, že zveřejní jména všech poslanců Spolkového sněmu, kteří se na jeho ministerstvu objevili v souvislosti se získáváním pomůcek pro ochranu dýchacích cest. Spahn tak prý chce umožnit, aby se celá aféra řádně vyšetřila a nezametalo se nic pod koberec.

Pro Spahna navíc hovoří vysoká pravděpodobnost, že se na seznamu objeví poslanci také z jiných frakcí než jen z CDU. „To by mohlo alespoň na nějakou dobu odvrátit pozornost od CDU a přesunout ji na konkurenční politické subjekty,“ píše Andreas Niesmann, analytik RND.de. Zda Spahnova sázka na absolutní transparentnost vyjde, ukáže podle Niesmanna až čas. Skandál takových rozměrů je však to poslední, co si CDU/CSU může jen několik měsíců před volbami do Spolkového sněmu přát.

Petr Musil