Očkování v ordinacích praktiků se nakonec spustí o dva týdny později, než se původně myslelo. Foto: koláž ZD

Němečtí praktici budou proti SARS-CoV-2 očkovat od dubna, shodl se kabinet Angely Merkelové

Spolková vláda pod vedením Angely Merkelové a kabinety jednotlivých spolkových zemí se dohodly na celostátním spuštění očkování proti koronaviru v ordinacích praktických lékařů. Mělo by začít od dubna, tedy asi o dva týdny později, než byly původní představy. Vláda také schválila scénář pro rozvolňování, jenž v sobě obsahuje také automatické záchranné brzdy, pokud se epidemická situace zhorší.

„Jaro 2021 se od toho loňského bude lišit,“ řekla Angela Merkelová podle deníku Deutsches Ärzteblatt po více než devítihodinovém jednání s předsedy vlád zemských zemích, které se konalo prostřednictvím videokonference. Německo prý sice stále čelí poměrně silné koronavirové pandemii, ale na rozdíl od loňského roku má „dva silné pomocníky“. Vakcíny a rozšířené možnosti testování.

Merkelová uvedla, že se se zástupci zemských vlád dohodla na začlenění praktických lékařů do celonárodní očkovací strategie. Praktici by mohli začít očkovat od konce března, respektive počátku dubna. Původně se však předpokládalo, že by se jejich ordinace zájemci o vakcínu proti koronaviru mohly začít plnit už od poloviny tohoto měsíce.

V platnost by tedy měla vejít aktualizovaná vyhláška Spolkového ministerstva zdravotnictví, která se zapojením praktických lékařů do očkování proti koronaviru počítá. Německo se doposud ve vakcinační strategii opíralo hlavně o očkovací centra, která byla budována v průběhu loňského podzimu.

Očkování a testování

Do očkování by se měli zapojit také podnikoví lékaři. Ti sice očkují již od počátku, ale dosud byli nasazováni především jako součást mobilních očkovacích týmů. V další fázi očkovací strategie by se měli účastnit právě ve svých ordinacích a jejich zapojení by se mělo zintenzivnit. Kvůli tomu už podle deníku Deutsches Ärzteblatt nějakou dobu probíhají jednání úřadů se zástupci zaměstnavatelů a příslušnými svazy sdružujícími právě podnikové lékaře.

Schválení očkování skrze síť praktických lékařů ale není jediný výsledek mnohahodinového rokování mezi spolkovým kabinetem a vládami spolkových zemí. Další důležitou součástí strategie, která má vést k návratu do normálního života, je také umožnění rozsáhlého testování, jež má být plně hrazeno z veřejných prostředků.

Každý by se tak mohl nechat otestovat zdarma jednou týdně. Vláda nicméně očekává, že nejméně jednou týdně by své zaměstnance mohly nechat otestovat také firmy. Vládou financované testování by mělo začít už od příštího týdne. Podle Spolkového ministerstva zdravotnictví je skladem k dispozici kolem 150 milionů testů, jde jen tedy o jejich distribuci do všech míst. O tu by se měla postarat vládní pracovní skupina.

Rozvolňovací strategie připravena

Spolková vláda se také se zemským dohodla na systému, podle kterého bude docházet k rozvolňování, ale i k opětovnému zpřísňování opatření, pokud to epidemická situace bude vyžadovat. První rozvolňovací krok je plánován už na pondělí 8. března. Mělo by být umožněno setkávání osob z různých domácností, ale pouze do maximálního počtu pěti lidí. Děti do 14 let věku se pro tento účel nepočítají. Pokud se sníží denní počet nově nakažených pod 35 na 100 tisíc obyvatel, pak by se mohlo setkávat až deset lidí.

Už v průběhu tohoto týdne došlo k otevření velké části základních škol, školek a kadeřnických salónů. Od pondělí mají přijít na řadu knihkupectví, květinářství a zahradní centra ve všech spolkových zemích. Současně ale budou muset být dodržována přísná hygienická opatření.

Klesne-li sedmidenní průměr denních přírůstků nakažených pod 100 na sto tisíc obyvatel v daném regionu nebo spolkové zemi, bude možné otevřít maloobchodní prodejny, muzea, galerie, zoologické či botanické zahrady. Budou ale dále platit limity na maximální počet zákazníků, respektive návštěvníků, kteří se mohou na místě vyskytovat v jednu chvíli.

Záchranná brzda

Další fáze rozvolňování mají přijít ve chvíli, kdy sedmidenní průměry denních počtů nově nakažených budou dále klesat. Systém také obsahuje jakousi záchrannou brzdu pro případ, kdy by se epidemická situace zhoršovala. Jestliže se zmíněný sedmidenní průměr zvýší nad 100 nově nakažených denně na sto tisíc obyvatel, začnou platit pravidla, která platila před 8. březnem.

Kancléřka Angela Merkelová znovu zopakovala, že je při rozvolňování opatření nutné postupovat chytře a s maximální obezřetností. Varovala, že v řadě zemí Evropy je na vzestupu třetí vlna epidemie a prý by bylo chybou se nechat oklamat pocitem, že nic takového se v Německu stát nemůže.

Petr Musil