Němci zapojí do očkování od dubna praktické lékaře, ale budou se také držet osvědčené struktury očkovacích center, která jednotlivé spolkové země vybudovaly v uplynulých měsících Foto: pixabay

Praktici v Německu začnou očkovat až ve druhé půlce dubna. Pilotní projekty už ale běží

Původní plán pro zahájení očkování proti koronaviru v ordinacích německých praktických lékařů byla polovina března. Později došlo k odložení na začátek dubna. Aktuální dohoda mezi Spolkovým ministerstvem zdravotnictví a jednotlivými spolkovými zeměmi hovoří o začátku plošného očkování u praktiků k 19. dubnu. V některých regionech ale už nyní běží pilotní projekty, v jejichž rámci by se měl systém vyzkoušet.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví a šéfové zdravotnických rezortů jednotlivých spolkových zemí se dohodli, že praktičtí lékaři v celém Německu začnou ve svých ordinacích očkovat proti koronaviru nejpozději v týdnu od 19. dubna. S odkazem na informace z několikahodinového jednání to uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Pokud bude k dispozici dostatek vakcíny, mohlo by se s očkováním u praktiků začít i dříve. Podle mluvčího spolkové vlády Steffena Seiberta by pak úřady mohly o zahájení očkování rozhodnout operativně.

Šéf KBV Gassen hovoří až o květnu

Předseda Konference ministrů zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU) potvrdil, že strategie očkování bude stát na dvou pilířích. „Od dubna zapojíme praktické lékaře, ale budeme se také držet osvědčené struktury očkovacích center, která jednotlivé spolkové země vybudovaly v uplynulých měsících,“ uvedl po jednání ministrů zdravotnictví.

Naproti tomu ředitel Asociace lékařů zákonného zdravotního pojištění (KBV- Kassenärztliche Bundesvereinigung) Andreas Gassen je k dubnovému termínu velmi skeptický. Očekává totiž, že praktici budou schopni začít naplno očkovat až v květnu. „Obávám se, že jednoduše nebude dostatek vakcín. Myslím tedy, že praktiky budeme moci využít až v květnu, a do té doby se míra proočkovanosti příliš nezvýší,“ řekl Gassen.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) uvedl ve čtvrtečním rozhovoru pro Tagesschau, že v dubnu by mohly být dodávky vakcíny do Německa posíleny o látku z dílny americké společnosti Johnson & Johnson. Reagoval tak na informaci, že Evropská agentura pro léčivé přípravky dala této vakcíně ve čtvrtek zelenou.

Pokud očkovací látka od společnosti Johnson & Johnson skutečně zásadně změní objem dodávek vakcín do Evropské unie potažmo Německa, mohla by se tak Gassenova slova, který hovoří o schopnosti praktických lékařů vyočkovat až pět milionů dávek týdně.

Pilotní projekty startují

O přípravách na zapojení praktických lékařů do rozsáhlého očkování svědčí zahájení pilotních projektů v několika spolkových zemích. Jeden z nich byl spuštěn v Berlíně, kde se do něho od čtvrtka zapojilo na 150 ordinací praktických lékařů. „Berlín zahajuje ohlášený projekt se 150 ordinacemi. Poskytneme jim 37 500 dávek očkovací látky,“ uvedla na sociálních sítích členka berlínského zastupitelstva Dilek Kalayciová (SPD).

Berlínští praktici očkují vakcínami od firmy AstraZeneca. Jenže i ta je dostupná v omezeném množství, a tak nebylo možné do pilotního projektu zapojit větší množství praktických lékařů. Zájem podle deníku Deutsches Ärzteblatt projevilo totiž 350 praktiků, což je více než dvojnásobek počtu, který se projektu nakonec zúčastnil.

V Durynsku pak do pilotního testování bylo zařazeno padesát ordinací praktických lékařů. Jednotlivé praxe nebyly vybírány pouze v těch částech Durynska, které jsou koronavirem nejvíce zasaženy, nýbrž rovnoměrně v celé spolkové zemi. „Pokud to bude možné, začít by se mělo už příští týden,“ uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt Annette Rommelová, předsedkyně durynské pobočky Asociace lékařů zákonného zdravotního pojištění.

V pilotním projektu mají praktičtí lékaři očkovat lidi ze dvou nejvyšších prioritních úrovní v rámci očkovací strategie. Ty zahrnují osoby starší 70 let a pacienty s chronickými zdravotními komplikacemi, které zvyšují riziko úmrtí nebo těžšího průběhu případného onemocnění covidem-19.

Petr Musil