Zákon má stanovit právní rámec na kompenzaci nákladů podobně jako v minulém roce. Foto: koláž ZD / Pixabay

Vláda schválila zákon o kompenzacích od zdravotních pojišťoven

Vláda schválila návrh zákona o kompenzacích od zdravotních pojišťoven. Stejně jako loni tak může ministerstvo vydat vyhlášku, jak mají kompenzovat poskytovatelům zdravotní péče náklady epidemie covidu-19. Má se tak stát nejpozději v ročním vyúčtování v létě 2022.

Vláda včera schválila návrh zákona o kompenzacích od zdravotních pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví může jako loni na jeho základě vydat vyhlášku, jak mají kompenzovat poskytovatelům náklady epidemie covidu-19. Pojišťovny mají výpadek nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče kompenzovat nejpozději v ročním vyúčtování v létě 2022, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Cílem je stanovit právní rámec na kompenzaci nákladů podobně jako v minulém roce,“ řekl ministr. Zdravotním pojišťovnám zákon ukládá, že mají povinnost poskytovatelům zdravotní péče náklady kompenzovat. „Není možné použít schválenou úhradovou vyhlášku,“ dodal ministr.

Ta letošní vznikla už v roce 2020 na základě dohod mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče. Napočítala tak s dalšími tak vysokými náklady na léčbu pacientů v další vlně epidemie covidu-19. Reálně loni pojišťovny vydaly 352 miliard korun, o 5,5 miliardy korun víc než původně plánovaly.

Úhrady ze zdravotního pojištění jsou buď formou pojišťovně vykázaných výkonů, měsíčních plateb nebo měsíčních záloh podle péče vykázané v posledním uzavřeném roce, případně navýšené úhradovou vyhláškou. Například nemocnice tak loni dostávaly zálohy vypočítané podle roku 2018. Loňská kompenzační vyhláška jim pak stanovila, že aby je nemusely vracet, musí dosáhnout 79 a 83 procent tehdejšího objemu péče. Od konce roku musely nemocnice opět přerušit péči o pacienty, kterou lze odložit. Podle odhadů tak přicházejí v součtu o příjmy zhruba 3,2 miliardy korun měsíčně.

Vyhláška by měla upravit také úhrady pro segmenty mimonemocniční péče, například zdravotnické záchranné služby, laboratoří nebo ordinací, aby bylo možné zdravotníky za dobu epidemie odměnit. Nemocnice mají na odměny pro zdravotníky speciální dotační titul, ve kterém je zhruba 12 miliard korun. Počítá se s odměnou zhruba 75.000 korun za druhou vlnu pro zdravotníky a 30.000 korun pro nezdravotnický personál.

-čtk-