Podle tiskové zprávy společnosti Grail znamená její akvizice firmou Illumina novou éru v detekci rakoviny. Foto: Grail

Americký regulátor brání převzetí farmaceutické firmy spojené s Billem Gatesem a Jeffem Bezosem

Federální obchodní komise, která ve Spojených státech dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže, se rozhodla zabránit plánovanému převzetí společnosti Grail, která je finančně propojena s nejbohatšími lidmi planety, Jeffem Bezosem a Billem Gatesem. Grail patří mezi firmy specializující se na neinvazivní způsoby zjišťování rakoviny.

Americkému regulátorovi je trnem v oku plánovaná akvizice společnosti Grail firmou Illumina v hodnotě 7,1 miliardy dolarů (přes 157 miliard korun). Společnost Grail je tak trochu dcerou Illuminy, která ji před šesti lety založila, o dva roky později se od ní oddělila, avšak Illumina v ní stále vlastní 15procentní podíl. Illumina ji dnes chce zcela převzít zpět pod svá křídla.

Jenže to Federální obchodní komise nechce dopustit. Společnost Grail patří mezi několik firem z farmaceutického sektoru, které se specializují na neinvazivní metody zjišťování rakoviny v lidském těle ještě předtím, než se nemoc stihne projevit svými symptomy. K diagnostice se využívá kapalná biopsie a sekvenování DNA. A právě společnost Illumina je dominantním dodavatelem zařízení pro sekvenování DNA na americkém trhu, jak uvedl britský list Financial Times.

Omezí se inovace, varuje Komise

„Pokud k akvizici dojde, může dojít k podstatnému omezení soutěže na americkém trhu brzké diagnostiky rakoviny prostřednictvím snížení intenzity inovací a potenciálnímu zvýšení cen a omezení možnosti volby při provádění tohoto typu testů. Jinými slovy, velmi pravděpodobně poškodí americké spotřebitele,“ uvádí Federální obchodní komise ve své správní stížnosti, kterou připojila k žalobě adresované federálnímu soudu.

Metoda, kterou společnost Grail pro zjišťování rakoviny používá, se nazývá „multi-cancer early detection“ (MCED). Jde tedy o diagnostiku, pomocí níž se dá například ze vzorku krve zjistit až 50 typů rakoviny ještě předtím, než se u člověka objeví její symptomy. Tým vědců metodu popsal například v časopise Nature Communications, a s její pomocí lze rakovinu odhalit asi 90procentní pravděpodobností, a to až čtyři roky před jejím propuknutím.

A právě na důležitost brzkého odhalení onkologického onemocnění se ve zdůvodnění svého postoje odvolává také Federální obchodní komise. „Asi v 80 procentech případů rakoviny, které končí smrtí, byla nemoc zjištěna až na základě viditelných projevů. To je často příliš pozdě na to, aby se rakovina dala efektivně léčit,“ uvedla předsedkyně Komise Rebecca Kelly Slaughterová.

Nejsme monopolem, brání se Illumina

Podle ní je metoda MCED naprostým převratem pro onkologické pacienty a jejich blízké. Slaughterová rovněž upozornila na to, jak by navrhovaná akvizice mohla narušit nejen hospodářskou soutěž, ale právě další inovační potenciál, díky němuž lze metodu dále zlepšovat. „Vertikální fúze v odvětví zdravotní péče mohou potlačit konkurenci, zabít nové objevy a zvýšit ceny pro pacienty,“ uvedl na Twitteru komisař Federální obchodní komise Rohit Chopra, jenž ve tweetu vysvětloval, proč hlasoval pro zablokování fúze společností Illumina a Grail.

Postup Federální obchodní komise se pochopitelně nelíbí zástupcům společnosti Illumina. „Věříme, že touto akvizicí podstatně zrychlíme přístup pacientů k testům společnosti Grail, protože díky naší kapacitě budeme schopni dříve získat potřebná povolení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv,“ uvedl pro The San Diego Union-Tribune Alex Aravanis, technologický ředitel společnosti Illumina.

Aravanis také odmítá, že by mělo dojít ke zhoršení dostupnosti testů kvůli předpokladu Komise o růstu jejich ceny. Argumentuje tím, že u jiných typů testů došlo ke vstupu nových výrobců na trh, čímž pádem cena testů klesla.

Rozhodnutí padne v srpnu

Nesouhlasí ani tvrzením Federální obchodní komise, že Illumina je jediným dodavatelem sekvenování DNA. „Není pravda, že na trhu neexistují další platformy pro sekvenování DNA. Je jich tam mnoho, včetně například společnosti Thermo Fisher, která ovládá velkou část byznysu poskytujícího technologii pro sekvenování DNA,“ dodal Aravanis. Federální komise přijme předběžná opatření a federální soud by měl o akvizici rozhodnout 24. srpna tohoto roku.

Společnost Grail nedávno získala více než dvě miliardy dolarů od investorů, mezi nimiž je také nejbohatší člověk planety Jeff Bezos a čtvrtý nejbohatší člověk na světě Bill Gates, či jedna z největších farmaceutických firem světa Johnson & Johnson.

Petr Musil