Americká Federální obchodní komise minulý měsíc dala jasně najevo, že hodlá přehodnotit způsob, jakým fúze a akvizice na farmaceutickém trhu hodnotí.. Foto: Koláž ZD

Kdo má nejvíc nabito na akvizice ve farmaceutickém průmyslu? Čtyři hráči sedí na hromadě peněz

Nejméně čtyři velké farmaceutické společnosti mají apetit vyrazit na nákupy a pořídit do svého portfolia zajímavé konkurenty. A to navzdory americké Federální obchodní komisi, která si hodlá na akvizice velkých hráčů na farmaceutickém trhu posvítit. Agentura Moody´s totiž upozorňuje, že farmaceutické firmy fúze a akvizice potřebují jako jeden ze zdrojů pro zvyšování svého obratu.

Amgen, Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson a Amgen. To je podle poradenské agentury Moddy´s čtveřice farmaceutických společností, které jsou ze všech amerických farmaceutických firem nejlépe připraveny na to, aby v nejbližší době přistoupily k nějaké akvizici v rámci tohoto sektoru. Jsou prý dobře finančně vybaveny, a i z jejich veřejných vyjádření se prý dá takový záměr vyvodit, uvedl portál FiercePharma.com s odkazem na agenturu Moody´s.

Neznamená to prý, že Moody´s disponuje informacemi od uvedených firem, že by se k nějakému takovému kroku chystaly. Jde spíše o to, že analytici na základě zmíněných skutečností vyhodnocují zmíněnou čtveřici jako tu, u níž je ohlášení akvizice velmi pravděpodobné, pokud má k takové transakci dojít.

Merck má nákupní apetit i potřebné peníze

Podle Moody´s má Merck mezi desítkou největších farmaceutických firem v USA největší finanční „palebnou sílu“ na to, aby případný nákup jiné společnosti zvládla, aniž by to zhoršilo její stávající úvěrový rating. „Disponibilní hotovost Mercku, jeho aktuální výše dluhu a potenciálně volné finanční prostředky ji staví do nejlepší pozice v porovnání s ostatními konkurenty,“ píše FiercePharma.com.

Nový výkonný ředitel Mercku Rob Davis řekl, že společnost se bude soustředit spíše na menší akviziční příležitosti, které mají potenciál rozvoje. Neznamená to ovšem, že by Merck měl zcela ignorovat i větší transakce.

To Bristol Myers Squibb má za sebou obří akvizici, když před více než rokem dokončila převzetí společnosti Celgene, za kterou Bristol Meyers zaplatil 74 miliard dolarů (skoro 1,6 bilionu korun). Loni v říjnu pak koupila za 13,1 miliardy dolarů (přes 280 miliard korun) společnost MyoKardia. Analytici Moody´s si přesto myslí, že Bristol Meyers je schopen „znovu sáhnout do své peněženky“.

Johnson & Johnson nejméně zadlužený

Podle svého výkonného ředitele Giovanniho Caofria se Bristol Meyer Squibb finančně vyznačuje podstatnou finanční flexibilitou, a může si tak i letos na nějaké akvizice troufnout. Bristol-Meyers má podle Moody´s středně velkou akviziční kapacitu vzhledem ke svému úvěrovému ratingu. Amgen nedávno získal imunologický lék Otezla za 13,4 miliardy dolarů (skoro 290 miliard korun) jako součást nákupu Federální obchodní komisí vynuceně oddělené části Celgene. Kromě toho Amgen v březnu pořídil za necelé dvě miliardy dolarů (asi 43 miliard korun) za Five Prime Therapeutics. Přesto je tato farmaceutická společnost schopna v nákupech podle Moody´s pokračovat. V podobné kondici je také Johnson & Johnson, který se vyznačuje…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Musil