Foto: Flickr/BioNTech vaccines

Pfizer dodá EU do června o 50 milionů dávek vakcíny více

Země Evropské unie dostanou do konce června 50 milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech, které měly původně získat až na podzim. Oznámila to včera předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž přes pokračující problémy nabírá očkování ve členských zemích na tempu. Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo ke včerejšku 100 milionů lidí, uvedla šéfka unijní exekutivy. Plně očkováno je 27 milionů lidí, tedy asi osm procent dospělých v unii.

Pfizer/BioNTech podle von der Leyenové ve druhém čtvrtletí dodá EU celkem 250 milionů dávek, což je více než polovina ze všech schválených vakcín, které budou mít členské státy k dispozici.

Podle českého premiéra Andreje Babiše je uspíšení dodávek skvělou zprávou. „Pro Českou republiku to v dubnu, květnu a červnu bude přes milion dávek navíc!“ napsal předseda vlády na twitteru. Členské státy si zmíněných 50 milionů rozdělí standardně podle počtu obyvatel, na Česko by tak mělo vyjít přibližně 1,2 milionu dávek.

Očkovací látka vyráběná americkou a německou firmou by mohla evropským státům kompenzovat výpadky v dodávkách dalších společností. Šéfka komise připustila, že vedle omezování dodávek od firmy AstraZeneca působí potíže i v úterý oznámené zastavení distribuce látky společnosti Johnson & Johnson (J&J) kvůli zdravotním komplikacím zaznamenaným ve Spojených státech.

„Proto je nutné jednat pružně, předvídat a přizpůsobovat se, kdykoli je to možné,“ prohlásila von der Leyenová.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) včera oznámila, že o výsledcích průběžného zkoumání komplikací spojovaných s vakcínou J&J hodlá informovat příští týden. V USA se v několika případech z milionů očkovaných lidí objevily krevní sraženiny. Firma, která má do poloviny roku EU dodat 55 milionů dávek, se podle svého vyjádření pokusí slíbené množství dodržet. Podle analytické společnosti Airfinity by úplné ukončení jejích dodávek zdrželo očkování v unii asi o dva měsíce, napsala agentura Reuters.

EMA dodala, že dále zkoumá také potíže související s vakcínou AstraZeneca, kvůli nimž některé státy omezují její využívání jen na některé věkové skupiny. Agentura chce brzy poskytnout lepší informace o tom, jaká je pravděpodobnost vzniku vzácných tromboembolických onemocnění a jak výrazně převyšuje přínos vakcíny možná rizika.

EU chce podle šéfky komise na produkt firem Pfizer a BioNTech vsadit i v příštích letech při očekávaném přeočkování. Komise proto začala vyjednávat o kontraktu, který umožní členským zemím nakoupit do roku 2023 zhruba 1,8 miliardy dávek. Dosavadní smlouvy zaručují unijním státům možnost nakoupit přes dvě miliardy dávek, z toho 600 milionů od společnosti Pfizer/BioNTech.

„Další kontrakty s dalšími firmami mohou následovat,“ uvedla von der Leyenová.

Italský deník La Stampa napsal, že s AstraZenekou a J&J komise nové kontrakty na dodávky vakcín již podepsat nehodlá. Přednost chce podle listu dát Brusel výrobcům vakcín na bázi RNA, kterým je vedle Pfizeru z dosud schválených preparátů také firma Moderna.

-čtk-