Ministr zdravotnictví Petr Arenberger na tiskové konferenci. Foto: Úřad vlády

Při rozvolnění budou prioritou školy, do prázdnin má začít očkování čtyřicátníků

I když epidemie koronaviru v Česku v posledních týdnech slábne, podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) je namístě opatrnost, protože virus je zrádný a situace nadále křehká. Rozvolňování proto musí být pozvolné a uvážlivé, prioritou jsou školy. Na konci června by se při očekávaném tempu dodávek vakcín a rychlosti očkování mohla otevřít registrace pro lidi nad 40 let. K včerejšímu dni bylo podle něj dodáno do ČR zhruba 2,6 milionu dávek a aplikováno bylo přes 2,3 milionu.

I když epidemie koronaviru v Česku v posledních týdnech slábne, podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) je namístě opatrnost, protože virus je zrádný a situace nadále křehká. Rozvolňování proto musí být pozvolné a uvážlivé, prioritou jsou školy, řekl včera novinářům. O dalších krocích při uvolňování restrikcí jedná ministr také se zástupci Hospodářské komory, sportovních svazů či s ministerstvem kultury. Návratu k běžnému životu má pomoci hlavně očkování.

Hranice pro to, kdy je možné prohlásit epidemii za zvládnutou, je podle Arenbergera sto případů nemoci covid-19 na 100.000 obyvatel. Nynější hodnoty jsou zatím zhruba trojnásobně vyšší. Nedávné velikonoční svátky ale navzdory obavám epidemickou situaci v zemi nezhoršily. „I rozvolňování musí být uvážlivé a pozvolné. Hrozí návrat k růstu, kdyby se stalo něco neočekávaného,“ prohlásil Arenberger.

Lidé 40+ na konci června

Ve středu se otevřely registrace k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu 65 až 69 let. Podle Arenbergera se bude dál postupovat po pěti letech věku. Na konci června bude při očekávaném tempu dodávek vakcín a rychlosti očkování možné otevřít registrace pro lidi nad 40 let. V té době by podle plánů vlády měly být dostupné vakcíny zhruba pro 5,5 milionu lidí, naočkováno by tak mohlo být 65 procent dospělé populace, řekl při včerejší návštěvě očkovacího centra v Havířově premiér Andrej Babiš (ANO).

K včerejšímu dni bylo Arenbergera dodáno do ČR zhruba 2,6 milionu dávek a aplikováno bylo přes 2,3 milionu. Ministr ocenil, že více lidí má zájem se nechat očkovat. „Zájem o očkování stoupl proti počátku, kdy se s očkováním začalo, asi na dvojnásobek,“ dodal.

Ministerstvo včera také představilo výsledky průzkumu, který si nechalo zpracovat agenturou STEM. Podle něj má zájem nechat se očkovat 69 procent lidí, na začátku prosince to bylo 39 procent. Podle dalšího průzkumu agentury P&Q z konce března má zájem o očkování 61 procent lidí, na počátku roku to bylo o deset procent méně.

Podle průzkumu se také 71 procent obyvatel domnívá, že je nutné, aby vakcínu schválila Evropská léková agentura. Dvě třetiny lidí by se nechaly naočkovat látkou Pfizer/BioNTech, více než polovina také vakcínou Moderna a Johson & Johnson. Asi 48 procent by souhlasilo s očkováním vakcínou AstraZeneca, ale 29 procent by ji odmítlo. Ruská vakcína Sputnik V má podle průzkumu důvěru 25 procent české veřejnosti. „Ani tato vakcína nemá potenciál přesvědčit obecné odpůrce očkování,“ uvedla k tomu agentura STEM.

Podle ministra se ukazuje pozitivní vliv očkování na nákazy u zdravotníků. Očkovaných je 70 procent lékařů a polovina nelékařského personálu.

302 pozitivních dětí

Od tohoto pondělka se do škol vrátila část žáků prvního stupně základních škol a předškoláci, skončil také zákaz nočního vycházení a cest mezi okresy. U dalšího možného rozvolnění protiepidemických opatření chce ministr postupovat obezřetně. Odvozovat se budou od priorit, které chce zveřejnit během následujících dvou týdnů.

Děti ve školách absolvovaly tento týden celkem 610.000 testů, z toho 302 bylo pozitivních. Zaměstnanci podstoupili 228.000 testů, koronavirus se prokázal u 186 z nich. Celkově tedy bylo pozitivních asi 0,6 promile vzorků. „Čísla se mohou zdát nízká, ale musíme si uvědomit, že u zdravé populace je dneska virová nálož velmi nízká,“ řekl ministr. Výsledky z pondělního testování podle něj nevypovídají o mnohém, protože do škol přicházely zdravé děti. Pokud jejich rodiny dodržovaly platná protiepidemická opatření, děti mohly být nakaženy jen výjimečně.

Arenberger řekl, že je tlak na to, aby se do školek mohly k předškolákům vrátit i mladší děti a aby se obnovila praktická výuka na středních školách či omezila rotační výuka. Další harmonogram otevírání škol zatím ale není jasný.

Hygienici zkontrolovali 4400 firem a 3000 lidí v izolaci či karanténě

Hygienici zatím zkontrolovali testování proti covidu-19 ve 4400 firmách. Podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové byly odhaleny čtyři firmy, které vůbec netestovaly, a jedno až 1,5 procenta firem mělo v testování závady. Z posílených kontrol karantén a izolací bylo ze zhruba 3000 odhaleno 73 porušení izolací a tři karantén.

„Pokud dostaneme podnět, tak je určitě vždycky zkontrolujeme. Zbytek je výběr zcela náhodný,“ doplnila Svrčinová na dotaz ČTK. Podle ní hygienici už vědí, ve kterých podnicích byly v minulosti problémy v jiných oblastech, proto se na ně i teď zaměřují častěji.

Největší firmy nad 250 zaměstnanců testování spustily na začátku března. Nyní se týká i nejmenších pracovních kolektivů veřejné i soukromé sféry, včetně živnostníků. Jde asi o čtyři miliony lidí, zhruba 500.000 denně. Testování musejí lidé podstoupit jednou za sedm dní, odborníci žádají častější testování. Ve školách se děti testují dvakrát týdně.

Při výběru osob v karanténě či izolaci, které kontrolují, hygienici podle Svrčinové vycházejí i z místní znalosti policistů, se kterými při kontrolách spolupracují. Při porušení izolace se dál případem zabývají orgány činné v trestním řízení, porušení karantén postihují sankcemi krajské hygienické stanice.

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí za březen do karantény a izolace nastoupilo 184.400 lidí. Ve srovnání s lednem či únorem počet vzrostl o víc než 40.000. Od začátku března se vyplácí lidem v karanténě a izolaci v prvních dvou týdnech bonus k nemocenské.

Jedná se o kultuře i sportu

Parametry pro rozvolňování kultury bude v dalších dnech ministr Arenberger projednávat s epidemiology a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Během května by se mohl uskutečnit pilotní projekt podle vzorů akcí, které se konaly v zahraničí. V Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je už připravený systém, kterým by lidé v budoucnu pomocí QR kódu mohli prokazovat například to, že jsou očkováni nebo mají negativní test na covid. Aplikace by pak mohla sloužit při vstupu na některé akce. Zatím ale Arenberger odmítl povolit úvodní koncert projektu Cesta ze tmy, který se měl konat příští týden v pražské Lucerně a měl vyzkoušet možnost účasti publika na koncertě pod podmínkou absolvování PCR testu.

Ministr zdravotnictví se chce pokusit i o rozšíření možností pro sportovní aktivity. „I když epidemiologové nám tvrdě radí, abychom to nedělali,“ dodal. Zástupci sportovních organizací ho chtějí na sobotním jednání požádat, aby venku mohlo společně trénovat až dvacet lidí. Nyní předepsané desetimetrové rozestupy mezi šesti sportujícími dvojicemi by se měly změnit na patnáct metrů čtverečních na osobu. Hodlají také jednat o postupném otevírání vnitřních sportovišť, zatím pro individuální sporty, jako jsou tenis či badminton.

Ve čtvrtek bylo v Česku očkováno proti covidu přes 68.000 lidí, což je nejvíce za jeden den od začátku vakcinace loni v prosinci. Přibylo dalších 3238 případů koronaviru, což je zhruba o třetinu méně než před týdnem a nejméně za všední den od začátku října. Snížily se i podíly počtu nakažených na počtu provedených testů, klesají také počty hospitalizovaných. S covidem nyní leží v nemocnicích méně než 5000 lidí, to je nejméně od Vánoc. Snižuje se dále rovněž tzv. reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie – nyní je 0,84. Číslo udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Pokud je nižší než jedna, znamená to, že epidemie zpomaluje.

-čtk-