Koronavirus mutuje a je třeba hlídat potenciálně nebezpečné varianty. Foto: Pixabay

Vláda schválila 160 milionů korun na odhalování nových variant koronaviru

Vláda schválila dotační program na úhradu nákladů na sekvenaci vzorků z testů na covid-19, která umožňuje odhalovat nové mutace. Na  včerejší tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Na dotaz ČTK upřesnil, že v něm bude 160 milionů korun, což umožní zkoumat zhruba 4800 vzorků měsíčně. Dosud k sekvenaci laboratoře nebyly nijak finančně motivované. Z veřejného zdravotního pojištění se hradí jenom diagnostika nemoci.

Sekvenací laboratoře porovnají genetickou informaci viru s již objevenými variantami nebo případně zaznamenají nové. „Jde o speciální proces, kterým se detekuje neznámá část datové informace ve viru, která nás může upozornit na to, že se tady něco děje,“ vysvětlil ministr.

Odborníci, například z iniciativy Sníh, už od února upozorňují, že právě odhalování nových, nakažlivějších mutací je zásadní pro další zvládání epidemie. Minulý týden se v Česku po britské a jihoafrické mutaci prokázala také brazilská mutace koronaviru. Arenberger varoval, že jejímu šíření je třeba zabránit i proto, že současné vakcíny proti ní nemusí chránit stoprocentně.

„Jestli se nám ji nepodaří zastavit nebo omezit v nějaké malé oblasti, tak s tím určitě budeme mít problémy,“ dodal.

-čtk-