Podle německých praktiků není správné, aby vakcíny proti covidu-19 dostávala nejprve velká očkovací centra. Foto: Evropská unie, 2020

Vůbec jste se s námi nebavili, kritizují němečtí praktici politiky za organizaci očkování proti koronaviru

Němečtí praktičtí lékaři nejsou spokojeni s tím, jak politici zorganizovali očkování proti koronaviru. Prý při jeho přípravě s praktiky málo komunikovali a dopřáli sluchu převážně odborníkům, kteří nejsou v první linii v kontaktu s pacienty. Během on-line jednání členů německého Sdružení praktických lékařů to uvedl jeho předseda Ulrich Weigeldt.

Ulrich Weigeldt si stěžoval na nedostatečný zájem od většiny německých politiků o názor praktických lékařů na to, jak by měl stát postupovat při organizaci očkování proti koronaviru. „Znovu a znovu jsme museli nabízet své odborné znalosti jako nechtěné zboží. Naše sdružení nebylo zahrnuto do žádných poradních, natož rozhodovacích orgánů,“ uvedl Weigeldt podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

Některé spolkové země podle něho o názor praktiků zájem projevily. Většina politiků však podle Weigeldta spoléhala příliš pouze na hlasy odborníků, kteří nepřicházejí do každodenního kontaktu s lidmi z terénu. Šéf Sdružení praktických lékařů vyzval spolkovou vládu, aby změnila styl komunikace. „Po více než roce pandemie mi chybí pozitivní cíle a především komunikace, která se spoléhá spíše na motivaci než na zdůrazňování hrozeb,“ dodal.

Šéf praktiků: Byli jsme zdí nemocnic v pandemii

Weigeldt také vyzval vládu k většímu úsilí při zajišťování vakcín proti koronaviru. „Je úžasným úspěchem výzkumníků, že máme k dispozici účinnou a bezpečnou očkovací látku. Pokud by ale politici jednali s větším úsilím při vyjednávání o dodávkách, pravděpodobně by vakcína nebyla objednána pozdě, a ne v tak malém množství,“ dodal šéf německých praktiků.

Předsedovi jejich sdružení také vadí, že praktičtí lékaři jsou obviňování z nedodržování pořadí, v jakém mají být očkovány jednotlivé skupiny obyvatelstva, seřazené zpravidla podle věku, případně významu jejich profesí pro fungování státu. „Očkujeme rychle a vstřícně k pacientům, Dostáváme své odpovědnosti a identifikujeme pacienty s riziky plynoucími z jejich anamnézy, takže i bez ohledu na jejich věk,“ řekl Weigeldt. Praktičtí lékaři tím podle něho ukazují, jak efektivně dokáží s vakcínami zacházet.

Členové Sdružení praktických lékařů se na jednání shodli na usnesení, na jehož základě budou po vládě požadovat zajištění spolehlivých dodávek očkovací látky do ordinací praktiků. Podle nich by se měl změnit systém, podle něhož vakcíny nejprve dostávají velká očkovací centra a až poté jsou brány v potaz objednávky z ordinací praktiků. „Byli jsme ochrannou zdí pro nemocnice v průběhu pandemie a rovněž nyní jsme klíčovou složkou při očkování,“ zdůraznil Ulrich Weigeldt.

Příští týden dva miliony vakcín pro praktiky

V tomto ohledu by měla spolková vláda požadavkům praktiků vyhovět. Na příští týden totiž pro ně plánuje zajistit dva miliony dávek. To je o půl milionu více, než byl původní předpoklad. Rozdíl je ale v tom, že nyní půjde pouze o vakcíny od firem Pfizer/BioNTech. V původním plánu na 1,5 milionu dávek měly být tři čtvrtiny od konsorcia těchto dvou firem. Zbývající čtvrtinu měla zaplnit vakcína společnosti AstrraZeneca.

Praktici rovněž po státu požadují, aby finančně ocenil také to, že lékaři poskytují pacientům poradenství v otázkách očkování proti koronaviru. V souvislosti s vakcinací totiž prý praktici s pacienty komunikují v daleko větší míře, a to hlavně o účinnosti a bezpečnosti očkovací látky. To se následně zrcadlí ve větší ochotě nechat se očkovat. Finanční příplatky praktici požadují také pro zaměstnance ve svých ordinacích.

Covidpas i digitalizaci ano, ale bez zbytečné byrokracie

Zástupci praktiků během svého jednání hovořili také o projektu Evropské unie na zavedení celoevropského očkovacího průkazu. Vyjádřili obavy z rizika nárůstu byrokratické zátěže související s evropským covidpasem a zdůrazňovali, že jeho zavedení a fungování musí být prosto jakýchkoli překážek. „My jako praktičtí lékaři se nesmíme stát novým pasovým úřadem,“ zdůraznil Markus Beier, předseda bavorské pobočky Sdružení praktických lékařů.

V Německu se totiž uvažuje o modelu, kdy by očkovací průkaz (covidpas) vydávali právě praktici, případně očkovací centra. Covidpas by měl mít podobu digitální aplikace a měl by být k dispozici nejpozději v polovině června, tedy už za necelé dva měsíce. Stále ale není jasné, jak budou certifikáty vydávány už dříve očkovaným pacientům, upozorňuje Deutsches Ärzteblatt.

Obecně se ale praktici proti digitalizaci německého zdravotnictví nestaví. Naopak, požadují, aby stát zajistil, že proběhne hladce a povede ke zjednodušení každodenního fungování ordinací praktických lékařů. Praktici se shodli, že v rámci svého sdružení zřídí pracovní skupinu, která bude mít za úkol vypracovat digitální strategii pro oblast praktických lékařů a předložit ji politikům.

Petr Musil