Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na tiskové konferenci. Foto: Úřad vlády

Z programu REACT-EU jde na posílení českého zdravotnictví po covidu 18,4 miliard korun

Česko může získat na posílení zdravotnictví a snížení dopadů covidové epidemie z unijního programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Sumu musí vyčerpat do konce roku 2023. Peníze se využijí na rozvoj a modernizaci nemocnic, jednotek intenzivní péče, hygienických stanic či péče o pacienty s rakovinou a seniory. 

Česko může získat na posílení zdravotnictví a snížení dopadů covidové epidemie z unijního programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze se využijí na rozvoj a modernizaci nemocnic, jednotek intenzivní péče, hygienických stanic či péče o pacienty s rakovinou a seniory. Na tiskové konferenci program představili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Tři výzvy k podávání žádostí úřad zveřejnil před týdnem. Včera se pro žadatele o peníze konal seminář, odpoledne se zpřístupnil informační systém. Žádosti bude možné začít postupně podávat od 5. května. „Výzva bude probíhat kontinuálně, nemá konečný termín. Jak budou žádosti přicházet, budeme je hodnotit,“ uvedla Dostálová. Dodala, že peníze ČR musí vyčerpat a program uzavřít do konce roku 2023.

Dotace mají přispět k rozvoji, modernizaci a posílení odolnosti páteřní sítě zdravotnických zařízení, a to hlavně urgentních příjmů, jednotek intenzivní péče, operačních sálů či diagnostických pracovišť. Ohled se bere na případné hrozby. Suma se dá využít i na „zvýšení odolnosti“ zařízení, která poskytují péči pacientům s rakovinou, srdečními chorobami, obezitou, duševními nemocemi či která se starají o seniory. Peníze poslouží také k rozvoji a rozšíření laboratoří a infektologických pracovišť v nemocnicích.

Podle Dostálové Česko z programu REACT-EU může získat celkem 26 miliard korun. Vedle 18,4 miliardy pro zdravotnictví je to ještě 4,8 miliardy pro integrovaný záchranný systém, a to na vybavení, vzdělávání, výcvik či informační technologie pro policisty, hasiče a záchranáře. Na sociální služby a „sociální infrastrukturu“ se dá pak využít 2,4 miliardy, přiblížila Dostálová. Podle ní se tyto výzvy k přípravě žádostí o podporu vyhlásí v květnu.

Babiš zmínil také národní plán boje proti rakovině. Uvedl, že by se měl představit na konferenci, která se uskuteční 29. června.

-čtk-