Sídlo společnosti AstraZeneca v Cambridge ve Velké Británii. Foto: D Wells, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Američané koupí britskou společnost vyvíjející lék na covid-19. Akvizici Alexionu AstraZenekou prošetřuje regulátor

Hned dvě významné britské společnosti ze sektoru zdravotnictví změní majitele. Farmaceutickou firmu Vectura Group koupí americký investor Carlyle Group, společnost Spire Healthcare pak přejde do rukou australské skupiny Ramsay Healthcare. Zatímco těmto akvizicím zřejmě v cestě žádná překážka neleží, britský regulátor začal šetřit již dříve oznámenou akvizici společnosti Alexion britsko-švédskou farmaceutickou skupinou AstraZeneca.

Jeden z největších amerických podílových fondů Carlyle Group se stane vlastníkem britské farmaceutické společnosti Vectura Group. Na základě jednomyslného doporučení vedení společnosti o akvizici rozhodli akcionáři Vectury. Hodnota transakce dosahuje 958 milionů liber (asi 28,4 miliardy korun). O akvizici informovala řada zahraničních médií.

Carlyle Group nabídne za Vecturu prémii ve výši 32 procent nad úrovní tržní hodnoty, kterou akcie Vectury dosahovaly v den oznámení akvizice. Akcionáři Vectury tak za akcii obdrží 155 pencí. Ty se stávají z 136 pencí v podobě kupní ceny akcie a 19 pencí jako náhrada za dividendu, kterou by akcionáři Vectury jinak získali. Akvizice by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

„Jako součást Carlyle Group Vectura bude schopna významně urychlit svou transformaci a získat širší přístup ke kapitálu. Díky tomu zúročí své dlouholeté zkušenosti získané svým působením ve zdravotnickém sektoru,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Simon Dingemans, který má v Carlyle Group na starosti akvizice právě ve farmaceutickém sektoru.

Farmaceutická společnost Vectura Group v posledních měsících pracuje na vývoji léku proti Covidu-19, který by se mohl inhalovat. V tomto ohledu spolupracuje se společnostmi Bayer a Novartis. Vectura si podle Bloombergu od akvizice slibuje také zvýšení svého obratu, který by mohl dosáhnout až trojnásobku současné úrovně.

Australané rozšíří svou britskou nemocniční síť

V uplynulém týdnu ale byla oznámena ještě jedna poměrně významná akvizice, která se týká britského zdravotnictví. Jeden z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče, společnost Spire Healthcare přejde do rukou australské skupiny Ramsay Healthcare. Ta rovněž patří ve Spojeném království k největším provozovatelům sítě zdravotnických zařízení. Hodnota transakce dosáhne jedné miliardy liber (necelých 30 miliard korun).

Spire Healthcare provozuje ve Velké Británii 39 nemocnic a dalších osm menších klinik, a to jak v Anglii, tak ve Skotsku nebo Walesu. V loňském roce vytvořila ztrátu ve výši 231 milionů liber (asi 6,9 miliardy korun), přičemž v roce 2019 vydělal bezmála 10 milionů liber (necelých 300 milionů korun). Podle expertů tak loňská ztráta vytvořila podmínky pro to, aby přišla nabídka převzetí od silnějšího hráče na trhu. Tím se ukázala právě skupina Ramsay.

Skupina Spire Healthcare přitom počítá, že se v průběhu letošního roku a dalších let dostane do zisku, jehož výše bude odpovídat předpandemickýcm úrovním. Podle britského deníku The Guardian musí akvizici ještě posvětit akcionáři obou zúčastněných stran. To by ale neměl být problém.

AstraZeneca si na Alexion ještě počká

Naproti tomu se zadrhla již dříve oznámená akvizice, které se účastní britsko-švédská farmaceutická skupina AstraZeneca. Ta má za 39 miliard dolarů (skoro 818 miliard korun) převzít americkou farmaceutickou společnost Alexion Pharmaceuticals.

Do hry se totiž vložil britský úřad, který dohlíží na hospodářskou soutěž, Competition and Markets Authority (CMA) a začal plánovanou transakci prošetřovat. Cílem je zjisti, zda akvizice nebude znamenat příliš velké riziko omezení hospodářské soutěže. Transakce už dostala zelenou od amerického, kanadského, brazilského a ruského regulátora, dosud se nevyjádřily úřady právě ve Velké Británii, ale také Evropské unii nebo Japonsku.

Námitky proti akvizici lze CMA zasílat až do 3. června, úřad by měl poté rozhodnout, zda obchod povolí. Akvizice byla oznámena loni v prosinci. AstraZeneca chce díky ní posílit svou pozici na trhu s imunologickými léky. Alexion Pharmaceuticals totiž patří k předním biotechnologickým společnostem, které se zaměřují na výzkum a vývoj terapií pro léčbu autoimunitních onemocnění.

Petr Musil