Loňské a letošní navýšení plateb za státní pojištěnce podle šéfa VZP Zdeňka Kabátka vykompenzovalo dopady. Foto: koláž ZD

Bez navýšení plateb ze státní pojištěnce to podle ředitele VZP půjde do konce 2022

Bez navýšení plateb státu za státní pojištěnce jsou zdravotní pojišťovny schopné hradit zdravotní péči do konce roku 2022. Při navýšení plateb o 200 korun by to bez problémů šlo i v roce 2023. V opačném případě by vznikl zhruba desetimiliardový dluh. Včera to v České televizi uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Bez navýšení plateb státu za státní pojištěnce jsou zdravotní pojišťovny schopné hradit zdravotní péči bez problémů do konce roku 2022. Navýšení plateb o 200 korun by zvýšilo příjmy systému zdravotního pojištění o 14,3 miliardy korun a hrazení péče by bylo bez problémů i v roce 2023. V opačném případě by vznikl zhruba 10miliardový dluh. Včera to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. I podle bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného by navýšení o 200 korun mohlo stačit za podmínky, že nebudou vzneseny požadavky na nějaké výrazné zvýšení platů ve zdravotnictví.

Loni stát navýšil měsíční platbu za státní pojištěnce (děti, nezaměstnané, seniory) o 500 korun, letos o dalších 200 korun na nynějších 1767 korun. To podle Kabátka vykompenzovalo dopady. „Nyní se objevují náznaky, že ta úvaha o 200 korun je reálná, což je 14,3 miliardy korun navíc. Bez nich mi ten model říká, že do konce roku 2022 jsem schopen plnit své závazky, pokud nedojde ke skokovému navýšení platů. Pokud dojde k navýšení platby, tak se ten problém odsouvá v čase,“ uvedl.

Podle dubnového vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude návrh na navýšení plateb připraven do konce června. Podle něj se diskutuje o částce 100 až 500 korun navíc. Už v březnu zástupci ministerstva uváděli, že zdravotní pojišťovny do konce letošního roku vyčerpají své finanční rezervy z minulých let.

Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně ministra zdravotnictví Heleny Rögnerové veřejné zdravotní pojištění očekává letos kvůli pandemii covidu-19 výdaje navíc zhruba 50 miliard korun. Podle schválených rozpočtů zdravotních pojišťoven se příjmy veřejného zdravotního pojištění letos očekávaly 385,4 miliardy korun, výdaje 399,1 miliardy korun.

V roce 2019, který epidemie neovlivnila, vydaly pojišťovny za celý rok na péči 311 miliard korun, měsíčně tedy zhruba 26 miliard. Loni to bylo za celý rok podle předběžných dat pojišťoven 352 miliard korun, což bylo o 5,5 miliardy víc, než plánovaly. VZP, která je v ČR největší a má asi šest milionů klientů, loni podle své výroční zprávy skončila s účetním schodkem 10,3 miliardy korun.

-čtk-