Ilustrační foto: Pixabay

NKÚ odstartoval kontrolu financování informační podpory protiepidemických činností. Posvítí si na ÚZIS i NAKIT

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zahájil v dubnu kontrolu zaměřenou na financování informační podpory protiepidemických činností. Posvítí si při ní na ministerstvo zdravotnictví, Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Jde o jednu ze čtyř kontrol zaměřenou na zdravotnictví, jejichž zahájení má úřad naplánovaný na tento rok.

Od dubna do listopadu tohoto roku by měla potrvat kontrola zaměřená na „prověření účelnosti a hospodárnosti vynaložených peněžních prostředků souvisejících s informační podporou protiepidemických činností“. Vedle ministerstva zdravotnictví kontroloři navštíví ÚZIS a NAKIT, který stojí například za Chytrou karanténou nebo eRouškou. Je také autorem serveru Koronadata, který vznikl v rámci vládního programu Digitální Česko a má poskytovat srovnání hlavních indikátorů souvisejících s pandemií covid-19 u nás a v ostatních zemích.

Kontrola zaměřená na financování informační podpory protiepidemických činností je jednou ze čtyř, kterou má NKÚ letos zahájit. Tento měsíc má začít kontrola, která prověří, zda peněžní prostředky státního rozpočtu a EU určené na humanizaci psychiatrické péče byly čerpány účelně, hospodárně a v souladu s právními předpisy. Akce, která se zaměří na ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo pro místní rozvoj, potrvá do března příštího roku.

V listopadu by pak měla odstartovat prověrka zaměřená financování projektu Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR, které běží z evropských fondů a státního rozpočtu. Kontrola cílená na MPSV, ministerstvo zdravotnictví a ÚZIS potrvá do září 2022.

Poslední, tradiční kontrola naplánovaná na srpen 2021 až červenec 2022, se zaměří na závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu ministerstva zdravotnictví, účetní závěrku ministerstva a údaje předkládané ministerstvem zdravotnictví pro hodnocení plnění státního rozpočtu za rok 2021.

NKÚ také tento týden zveřejnil výsledky kontroly započaté v roce 2019, která se zaměřovala na hospodaření zdravotních ústavů v Ostravě a Ústí nad Labem. Shledal přitom řadu vážných nedostatků v nákupech i porušení právních předpisů. Mezi kontrolovanými nákupy za 239 milionů korun byly nákupy za více než 168 milionů, u nichž zdravotní ústavy nepostupovaly podle zákona o zadávání veřejných zakázek, respektive podle rozpočtových pravidel. NKÚ proto podal oznámení příslušným finančním úřadům. Ministerstvo zdravotnictví přitom podle něj nepodniklo kroky, které by předcházely finančním ztrátám zdravotních ústavů, a nedostatečně kontrolovalo jejich výdaje.

mk