"Není dobrou vizitkou ministerstva zdravotnictví, pokud soudy opakovaně ruší mimořádná opatření z důvodu třeba špatného nebo nedostatečného zdůvodnění," uvedl při včerejším uvedení do funkce Adam Vojtěch. Foto: Vláda.cz

Vojtěch: Není dobrou vizitkou ministerstva, že soudy ruší jeho opatření

Není dobrou vizitkou ministerstva, že soudy opakovaně ruší vydaná opatření, kterými úřad například omezoval provoz restaurací či dalších služeb. V souvislosti s posledním rozsudkem Nejvyššího správního soudu (NSS), který pro nezákonnost zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin, to při včerejším nástupu do funkce řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na dotaz novinářů uvedl, že se s verdiktem NSS musí teprve seznámit. Řekl ale, že se mu nelíbí, pokud jsou některá opatření rušena s poukazem na to, že jsou nedostatečně zdůvodněna. Chce udělat vše pro to, aby takových případů bylo minimum. „Není dobrou vizitkou ministerstva zdravotnictví, pokud soudy opakovaně ruší mimořádná opatření z důvodu třeba špatného nebo nedostatečného zdůvodnění,“ konstatoval.

Poslední rozhodnutí NSS vstoupilo v platnost až ve chvíli, kdy ministerstvo vydalo další mimořádné opatření, které bylo v základních bodech totožné a zakazovalo přítomnost veřejnosti ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin. Soud uvedl, že takové omezení je nezákonné.

Z rozhodnutí NSS podle advokáta Štěpána Ciprýna vyplývá, že nyní neexistuje legislativa, na základě které by ministerstvo mohlo požadovat uzavření vnitřních prostor stravovacích zařízení. Neumožňuje to ani pandemický zákon. Ministerstvo ve vydaných opatřeních omezuje provozovny tak, že v nich zakazuje přítomnost veřejnosti. Ani podle zákona o ochraně veřejného zdraví nemůže ministerstvo zdravotnictví plošně zakázat široké veřejnosti vstup do stravovacích zařízení. Omezení by muselo cílit na osoby podezřelé z nákazy covidem-19, ale podle rozsudku NSS to nelze chápat tak, že podezřelou osobou může být každý.

-čtk-