Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn nabádá k opatrnosti a k nutnosti připravit se na podzim, kdyby epidemie uděřila znovu. Foto: Bundesministerium für Gesundheit

Německo se připravuje na čtvrtou vlnu pandemie. Rizikem je prý návrat lidí z dovolených

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) opatrně bije na poplach. Nechce nic nechat náhodě a raději Německo připravit na čtvrtou vlnu koronavirové epidemie. A to navzdory současné situaci, která naznačuje, že nákaza pomalu ustupuje.

Podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna si Německo nemůže dovolit podlehnout aktuálně příznivému vývoji koronavirové epidemie. „Už jsem zahájil rozhovory s odborníky a Institutem Roberta Kocha,“ uvedl Jens Spahn podle deníku Deutsches Ärzteblatt v německé televizi ZDF.

Spahn při tom zmiňoval loňskou zkušenost, kdy se podzimní vlna epidemie vzedmula po poměrně klidném létě. „Je zcela na místě diskutovat o možných rizicích a přizpůsobit strategii pro boj s případnou čtvrtou vlnou epidemie, a pro případ, že by se situace opět v září nebo říjnu začala zhoršovat,“ dodal šéf rezortu zdravotnictví.

Jednu dávku má už skoro každý druhý Němec

Aktuální situaci Spahn přesto hodnotí kladně a s vývojem je spokojen. „Nálada je oprávněně dobrá, výskyt nákazy je nízký a míra proočkovanosti poměrně vysoká a zvyšuje se. Na druhé straně v některých zemích jako je třeba Spojené království vidíme, jak rychle se to zase může zhoršit,“ řekl také Jens Spahn.

Politik připomněl, že klíčovým faktorem je rychlost očkování. Uvedl, že alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo už 70 procent z těch, kteří jsou k očkováni připraveni. Podle portálu OurWorldInData.org má za sebou nejméně jednu dávku přes 45 procent Němců. „Dokázali jsme v očkování velmi zrychlit,“ uvedl Spahn a potvrdil, že spolková vláda Angely Merkelové (CDU) zruší od pondělí prioritizaci v očkování. To jinými slovy znamená, že o vakcínu se bude moci přihlásit každý, kdo o ni bude mít zájem.

Před rizikem zhoršení epidemické situace v podzimních měsících varoval také zdravotnický expert koaličního partnera Spahnových křesťanských demokratů Karl Lauterbach z SPD. Jako potenciální zdroj nástupu čtvrté vlny vidí letní zahraniční dovolené. Podle Lauterbacha by se totiž mohla do Německa rozšířit varianta nově označovaná jako Delta, kterou ale známe spíše pod názvem indická mutace.

Pozor na dovolenkáře

„V důsledku návratu turistů ze zahraniční dovolené je možné, že se tato mutace koronaviru nejpozději do podzimu v Německu značně rozšíří,“ uvedl Lauterbach podle deníku Deutsches Ärzteblatt. A přímo v této souvislosti varoval před novou vlnou infekcí.

Nicméně i Lauterbach (podobně jako Spahn) hodnotí současnou situaci pozitivně. Průměrná sedmidenní incidence nových nákaz se ustálila kolem 35 případů na sto tisíc obyvatel a podle Lauterbacha bude v dalších týdnech ještě klesat.

Karl Lauterbach připomněl, že po počátečním rozvolnění se sice počty nově nakažených zvyšovaly, ale ruku v ruce s tím rostl počet očkovaných osob, což pravděpodobně další šíření infekce zpomalovalo. „Kromě toho se nyní hodně aktivit přesunulo do venkovního prostředí, což také riziko infekce výrazně snižuje,“ dodal Lauterbach.

Pohotovostní kapacity

Německo si však z dosavadního průběhu koronavirové pandemie vzalo ještě jedno ponaučení. Pro všechny příští pandemie chce být připraveno lépe po všech stránkách. Zatímco loni na jaře, když se v Evropě začaly ve větší míře objevovat případy nákazy a prakticky celý starý kontinent marně sháněl ochranné pomůcky, na přelomu loňského a letošního roku se pro změnu bojovalo s nedostatkem vakcín.

Spolková vláda chce proto do budoucna zajistit dostatečné dodávky očkovací látky. Kapacity pro jejich produkci, které byly v souvislosti s koronavirovou pandemií vybudovány, by měly zůstat v jakémsi pohotovostním režimu i ve střednědobém horizontu. Spolkový kabinet rovněž navrhuje, aby se vybudovaly ještě kapacity dodatečné.

Dost pro sebe i pro ostatní

Neznamenalo by to ale, že vláda začne stavět továrny na výrobu vakcín. Podle deníku Deutsches Ärzteblatt kabinet uvažuje o uzavření „smluv o pandemické připravenosti“ se vhodnými společnostmi. Na základě těchto smluv by se firmy měly zavázat, že za úhradu ročního paušálního poplatku budou připraveny poskytnout své výrobní kapacity pro produkci očkovací látky. V případě aktivace takové smlouvy by kapacity měly být pro výrobu vakcín připraveny do tří měsíců.

Jens Spahn navrhl, aby spolková vláda zajistila tuto pohotovostní kapacitu pro výrobu 600 až 700 milionů dávek. Návrh do určité míry reflektuje plán Evropské unie, která by chtěla vytvořit výrobní kapacitu až pro dvě miliardy dávek ročně. To by znamenalo nejen, že se v takovém případě unijní země zvládnou kompletně proočkovat, ale ještě budou schopny přispět k dodávkám vakcín zejména do méně vyspělého světa. Návrhem by se měla začít zabývat pracovní skupina, kterou spolková vláda vytvořila.

Petr Musil