Piráti a Starostové představili své vládní týmy. Foto: koláž ZD/Pixabay

Piráti a Starostové představili vládní týmy, zdravotnictví má na starosti Dostál, Matoušková a Zitterbart

Piráti a Starostové včera oficiálně schválili a představili ministerské týmy. Nominace vládních týmů čítajících čtyřicítku lidí byly přijaty koaliční radou. Ve zdravotnickém týmu je právník Ondřej Dostál, radní Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková a senátor Karel Zitterbart, do týmu pro MPSV pak byli vybráni senátor Marek Hilšer a poslankyně Věra Kovářová a Olga Richterová.

Piráti mají ve vládním týmu pro zdravotnictví experta na zdravotnické právo a vysokoškolského učitele Ondřeje Dostála. „Budoucí ministr musí narovnat financování péče, odstranit plýtvání v nákupech léků, ulevit zdravotníkům od nesmyslné administrativy a mladým dát férové podmínky pro vzdělávání. Otevřenost inovacím v léčbě i v organizaci péče přinese vyšší kvalitu a nižší ceny. Zdravotní pojišťovny mají zůstat veřejné a pojištěnci mají mít účast na jejich řízen,“ uvádí v dokumentu představujícím vládní týmy Dostál.

Starostové mají v týmu pro zdravotnictví dva lidi – radní Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví a starostku Řečan nad Labem Michaelu Matouškovou a senátora a praktického lékaře Karla Zitterbarta.

„Před nastupující vládou bude velká výzva zdravotnictví stabilizovat nejen po finanční stránce, ale také se důkladně připravit na jakékoliv další vlny pandemie či obdobné hrozby do budoucna. Musíme zajistit skutečně chytrý systém trasování a především dostatek personálu a technického vybavení ve zdravotnictví. Digitalizací zdravotnictví můžeme lidem zjednodušit přístup ke zdravotní péči a urychlit procesy, které dnes zpomaluje zbytečná administrativa. Musíme zajistit dostupnou zdravotní péči v regionech, na venkově a zaměřit se na odstranění rozdílů, které dnes rostou právě v dostupnosti k zubaři, praktikovi nebo k odborné léčbě. V koordinaci s MŠMT také musíme změnit systém vzdělávání lékařů i nelékařských profesí ve zdravotnictví,“ říká ke svým záměrům Matoušková.

„Z výčtu navrhovaných řešení bych uvedl projekt eŽádanky, který umožní sledovat čekací dobu k vyšetření, a následně zlepšovat dostupnost péče. Stran prevence bych vyzdvihnul bonusový program pro občany, motivující k účasti na preventivních prohlídkách, a rozvoj programů duševního zdraví a preventivní péče ve stomatologii, zejména u dětí. Pandemie nám též ukázala, že je nezbytné posílit veřejné zdravotnictví a Státní zdravotní ústav transformovat do silné a moderní instituce,“ načrtává Karel Zitterbart.

Za Piráty se doposud v oblasti zdravotnictví velmi angažovali také poslanci Petr Třešňák a Olga Richterová, oba jsou ale součástí týmů v jiných oblastech.

Na MPSV má být prioritou důchodová reforma či bydlení

V týmu pro oblast práce a sociálních věcí jsou za Starosty senátor, místopředseda výboru pro sociální politiku a lékař Marek Hilšer a poslankyně Věra Kovářová. Hilšer by se chtěl zaměřit především na dostupnější bydlení a důchodovou reformu, kterou má mezi prioritami i Kovářová.

„Prioritou zůstává komplexní změna důchodového systému a jeho udržitelnosti pro budoucí generace. Musíme na jedné straně podporovat aktivní zapojení seniorů do ekonomického i sociálního života, na druhé straně jim ale také zajistit možnost klidného odpočinku v pohodlí domova. Je třeba nabídnout účinnou pomoc všem, kteří se ocitnou v těžké životní situaci – ať už v důsledku nemoci, úrazu, ztráty zaměstnání, nebo rodinné či jiné životní krize. Také musíme podat pomocnou ruku lidem v exekuci, podporovat ohrožené sociální skupiny, systematicky řešit krizi s bydlením atd. Rychlá a efektivní pomoc může předejít pádům rodin do chudoby,“ říká Věra Kovářová.

Piráti pak mají v týmu pro MPSV poslankyni Olgu Richterovou. „Jde o ministerstvo, s nímž se v průběhu života setká každý z nás. Dnes je to „kolos“: měl by to však být tým, který zajišťuje efektivní řešení pro lidi v různých životních situacích. Má dávat přehledné podmínky pro zaměstnance i zaměstnavatele, podporu částečným úvazkům, důraz na celoživotní vzdělávání; ale i pomáhat po úrazu, ve stáří, když hledáte školku s malými dětmi, potřebujete invalidní důchod, ocitnete se v dluhové pasti či třeba když se chcete postarat o stárnoucí rodiče. Chci MPSV, které systémově předchází větším potížím a pádům na dno, které jde ke kořenu problému,“ uvádí Richterová.

Piráti a Starostové mají ve svých odborných týmech také kandidáty pro dvě nová ministerstva – pro informatiku (poslanec a expert v oblasti IT, veřejné správy a zakázek Ondřej Profant a náměstek primátora Českých Budějovic pro oblast IT, školství, sociální věci a cestovní ruch a vysokoškolský pedagog Viktor Vojtko) a záležitosti EU (zástupce ČR v Evropském výboru regionů, vysokoškolský učitel evropských studií a diplomacie a starosta obce Dolní Studénky Radim Sršeň).

„Chci klást důraz na kybernetickou bezpečnost. Nesmí se opakovat například situace, kdy byla v roce 2020 vlivem škodlivého softwaru paralyzována celá nemocnice v Benešově. Národní ústav pro kybernetickou a informační bezpečnost musí umět reálně pomoci jednotlivým institucím dosáhnout kvalitního zabezpečení,“ podotýká Ondřej Profant.

-mk-