ČR aktuálně čelí pěti mezinárodním arbitrážím, včetně arbitráže s Diag Human. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 58 miliard korun, z toho 52 miliard požadovala společnost Diag Human. Foto: Pixabay

Vojtěch: Ministerstvo dosud prohrálo 17 sporů o protikoronavirová opatření

Ministerstvo zdravotnictví dosud prohrálo 17 soudních sporů o mimořádná protikoronavirová opatření. Při včerejších sněmovních interpelacích to řekl ministr Adam Vojtěch (ANO) . Ministerstvo naopak podle Vojtěcha vyhrálo 65 sporů, dalších 35 řízení soudy zastavily.

„Statisticky není to tak, že by většinu sporů ministerstvo prohrálo,“ uvedl Vojtěch. Ministr také řekl, že zadal vnitřní prověrku, která by měla ukázat, kdo konkrétně na ministerstvu o opatřeních rozhodoval a jak se posuzovala i z hlediska zákonnosti. „Na základě toho budu moci vyhodnotit reálnou odpovědnost za přípravu těch daných mimořádných opatření,“ podotkl.

Na zákonnost vydávaných restrikcí se Vojtěcha ptaly Karla Maříková (SPD) a Věra Kovářová (STAN). Ministr uvedl, že soudy nyní rozhodují přísněji než v minulosti. Jako příklad uvedl rozdílné verdikty týkající se pravomoci ministerstva zavírat školy.

Kovářová řekla, že podle dostupných informací hrozí žaloby o odškodnění za nezákonná opatření za několik miliard korun. Vojtěch řád částky potvrdil, aktuální přehled neměl. Podle ministra není možné, aby stát uhradil vše, co je požadováno, měly by podle něho rozhodovat soudy.

-čtk-