Zatím pouze jedna obálka s přihláškou do výběrového řízení na hlavního hygienika/hygieničku ČR. Pravděpodobně jí podala Pavla Svrčinová, která je zatím pověřena vykonáváním této funkce. Foto: Úřad vlády

Do výběrového řízení na hlavního hygienika zatím přišla jedna obálka

Do výběrového řízení na post hlavního hygienika zatím ministerstvu zdravotnictví došla jen jedna obálka. Termín pro podání přihlášek vypršel v pátek 2. července. Podle mluvčí úřadu Gabriely Štěpanyové možná ještě nějaké žádosti o zařazení do výběrového řízení přijdou. Napsala to na dotaz ČTK. Ministerstvo předpokládá, že by v druhé polovině července předložilo na jednání vlády návrh na jmenování hlavního hygienika, funkce by se měl ujmout v srpnu.

„K dnešnímu dni evidujeme jednu doručenou obálku, avšak s ohledem na předchozí státní svátky je možné, že ještě do konce týdne nějaké žádosti o zařazení do výběrového řízení přijdou,“ napsala ČTK Štěpanyová. Podle ní poté kandidáti absolvují pohovor před výběrovou komisí. Výsledek výběrového řízení chce úřad předložit v druhé polovině července na jednání vlády, která jmenování schvaluje. Hlavní hygienik je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví.

Nynější hlavní hygienička Pavla Svrčinová je pověřena vykonáváním funkce od poloviny března. Pozice hlavního hygienika je služebním místem, proto bylo podle služebního zákona nutné výběrové řízení vyhlásit. Na dotaz, zda se do výběrového řízení přihlásila, Svrčinová ČTK v minulých dnech neodpověděla.

Svrčinová, která předtím působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, pracovala také při Evropské komisi nebo na ostravské univerzitě, nahradila v polovině března Jarmilu Rážovou. Tu na návrh ministerstva zdravotnictví odvolala vláda, tehdejší ministr Jan Blatný (za ANO) důvody nekomentoval.

-čtk-