Na návrh Radka Vondráčka bude sněmovna změnu zákona o očkování, která umožní očkovat i darovanými dávkami vakcíny, projednávat ve stavu legislativní nouze. Foto: Wikipedie

Kvůli zákonu o očkování prodloužil Vondráček stav legislativní nouze

Sněmovna bude změnu zákona o očkování, která umožní očkovat i darovanými dávkami vakcíny, projednávat ve stavu legislativní nouze. Na návrh vlády ho kvůli tomu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) prodloužil až do konce července. Stav měl původně skončit 16. července. Nad novelou nejprve zasedne ve středu výbor pro zdravotnictví a podle Vondráčkova rozhodnutí bude muset do středečních 14:00 předložit poslancům své doporučení. Ve středu dopoledne začne řádná červencová schůze Sněmovny.

Stav legislativní nouze platí ve Sněmovně již řadu měsíců. Vláda o něj žádá kvůli epidemii nemoci covid-19 od loňského jara. Umožňuje schválit zákon včetně případných pozměňovacích návrhů i během jednoho dne. Sněmovna se však musí nejprve usnést, že stav legislativní nouze trvá.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) lze v současné době hradit pouze očkovací látky zakoupené z mechanismu EU. Zákon bude nově počítat i s jinými vakcínami, které mají registraci pro EU a jsou v majetku státu. Podle důvodové zprávy by u darovaných či zapůjčených vakcín nebylo možné je uhradit, distribuovat nebo aplikovat na základě úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

Beze změny zákona by také nebylo možné hradit očkované osobě případnou újmu způsobenou očkováním. Česko už dostalo zapůjčeno nebo darováno statisíce dávek vakcíny. Zapůjčené vakcíny Pfizer/BioNTech byly například z Maďarska, Rakouska nebo Slovinska, Srbsko darovalo 100.000 dávek od stejného výrobce a Slovensko 10.000 dávek vakcíny Moderna.

-čtk-