Německo se v současné době může pochlubit více než 80procentní proočkovaností obyvatel starších 60 let, prý to ale nestačí a potřeba je dosáhnout 90 procent. Foto: Pixabay

Obavy z podzimní vlny epidemie v Německu: Třetí dávka očkování a příprava nemocnic na nával pacientů

Německý Institut Roberta Kocha varuje před novou vlnou epidemie, která hrozí na podzim v zařízeních péče o seniory. Nemocnice se zároveň připravují na příjem pacientů s covidem a Spolkové ministerstvo zdravotnictví chystá harmonogram pro třetí dávku vakcíny proti koronaviru, jež má být primárně určena rizikovým skupinám.

Němečtí senioři žijící v domech s pečovatelskou službou byli loňskými dvěma vlnami koronavirové epidemie nejvíce zasaženi. V nejhorší fázi nákazy u nich činila nadúmrtnost 80 procent, jak nedávno uvedl Výzkumný institut zdravotní pojišťovny Allgemeine Ortskrankenkasse.

I proto přišel Institut Roberta Kocha (RKI) s varováním před obnovením závažných ohnisek nákazy právě v těchto zařízení. Podle jeho odhadů by se mohla epidemie na podzim objevit až ve 14 tisících domovech pro seniory nebo domovech s pečovatelskou službou. „Představitelným scénářem na podzim a v zimě je, že u velmi starých lidí může nastat stále více průlomu v očkování s tím, jak se prodlužuje interval od podání druhé dávky vakcíny,“ uvedl Institut.

Proočkovanost seniorů? Přes 90 procent, žádá RKI

A nemuselo by zůstat pouze u klientů. Šíření nákazy prý hrozí také u pečovatelského personálu. Pokud by se měl, byť jen částečně, zopakovat loňský scénář, s největší pravděpodobností by to znamenalo opětovné odstřižení zařízení sociální péče od okolního světa. Když loni na Německo udeřily dvě vlny pandemie, musela být zmíněná zařízení zavřena pro návštěvníky týdny až měsíce.

Institut Roberta Kocha proto doporučuje, aby se jak klienti, tak personál nechal proti koronaviru přeočkovat třetí, posilující, dávkou vakcíny. Ale nejen to, Institut vydal podobné doporučení i pro očkování proti chřipce. K očkování by podle RKI mělo docházet ještě před začátkem podzimu, a to zejména u lidí, u kterých je pravděpodobné, že imunita vůči koronaviru už poklesla. Týká se to obyvatelstva, které bylo očkováno na začátku tohoto roku mezi prvními.

Německo se v současné době může pochlubit více než 80procentní proočkovaností obyvatel starších 60 let. Podle ředitele Institutu Roberta Kocha Lothara Wielera ale taková míra proočkovanosti stále ještě nestačí. U věkové skupiny nad 60 let je prý zapotřebí docílit více než 90procentní proočkovanosti a u lidí ve věku 12 až 59 let by to mělo být alespoň 85 procent. „Pak teprve můžeme říci, že máme infekci pod kontrolou,“ řekl.

Přeočkování nejpozději v říjnu

Spolková vláda se už organizací očkování třetími dávkami zabývá. „Samozřejmě se již připravujeme na to, aby se očkování třetí posilující dávkou mohlo uskutečnit na podzim,“ sdělila médiím mluvčí Spolkového ministerstva zdravotnictví.

Konkrétní termín zatím úřad Jense Spahna (CDU) nesdělil. Stále častěji se ale hovoří o měsíci září, nejpozději by se však přeočkování mělo rozeběhnout v říjnu. Spolkové ministerstvo podle své mluvčí na přípravě přeočkování intenzivně spolupracuje právě s Institutem Roberta Kocha a také Institutem Paula Ehrlicha.

V německých domovech pro seniory nebo domovech s pečovatelskou službou žije kolem 800 tisíc seniorů, kteří byli začátkem letošního roku proti koronaviru očkováni. Znamená to tedy, že vláda bude muset zajistit nejméně 800 tisíc dávek, které budou vyhrazeny pro přeočkování. Vzhledem k tomu, že dodávky vakcín v současné době probíhají nepoměrně hladčeji než v zimě, a vzhledem k opadajícímu zájmu o očkování u dosud neočkovaných obyvatel, by to neměl být problém.

Nemocnice počítají kapacity

Na příchod nové vlny epidemie už se začínají připravovat také německé nemocnice. Počítají kapacity svých lůžek na jednotkách intenzivní péče a odhadují, kolik jich bude zapotřebí. „Jsem si jist, že to nebude tak vysoké číslo jako v předchozích vlnách,“ uvedl pro deník ÄrzteZeitung.de Stefan Kluge, člen představenstva Německé interdisciplinární asociace pro intenzivní péči (DIVI – Deutschen Interdisziplinären Vereinigung für Intensiv- und Notfallmedizin).

Kluge zároveň upozornil, že „to ještě neskončilo“. Nemocnice trápí převládající delta mutace koronaviru, která je mnohem nakažlivější než varianta, která byla v Německu dominantní před rokem. „Proto by nyní neměla být zrušena všechna pravidla, jako je například nošení ochrany dýchacích cest v supermarketech,“ dodal.

Petr Musil