Foto: Pxfuel

Senát se postavil proti zvýšení obsahu účinné látky v technickém konopí

Senát se postavil proti zvýšení obsahu účinné látky v technickém konopí, jak je schválila Sněmovna. Novelu, která má zlepšit dostupnost léčebného konopí a umožnit jeho předepisování na elektronický recept, včera horní komora vrátila s pozměňovacími návrhy poslancům. Senátoři také chtějí zpřísnit požadavky na pěstitele léčebného konopí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhované úpravy předlohy podpořil.

Za technické konopí by se podle sněmovní verze pokládalo konopí s obsahem účinné látky THC do jednoho procenta, což je zhruba třikrát více než nyní. Vojtěch i někteří senátoři upozorňovali na to, že zvýšení obsahu by bylo v rozporu s mezinárodní protidrogovou úmluvou a mělo by vliv i na trestní právo, kdy jde o hranici mezi přestupkem a trestným činem. Podle sněmovního znění by se navíc nepohlíželo jako na návykovou látku ani na konopný extrakt a tinkturu s obsahem do jednoho procenta THC.

Senátorka z klubu Starostů Alena Dernerová prosadila v horní komoře pozměňovací návrh, který hranici obsahu THC v technickém konopí vrací na 0,3 procenta. Totéž by se týkalo extraktů a tinktur. „Jde o byznys,“ komentovala zvýšení schválené dolní komorou. Naopak zpravodaj Karel Zitterbart rovněž z klubu Starostů míní, že postoje proti zvýšení hranice obsahu THC v technickém konopí vychází z restriktivního výkladu mezinárodní úmluvy.

Soukromé subjekty budou moci podle novely pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Ministerstvo zdravotnictví si od této změny slibuje zvýšení konkurence a snížení ceny léčivých přípravků s obsahem konopí, které jsou z 90 procent hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Nyní Státní ústav pro kontrolu léčiv vykupuje na základě tendru objednaný objem konopí od vybraného dodavatele.

Senát chce, aby i pěstitelé léčebného konopí museli mít certifikát správné výrobní praxe léčivých látek podle zákona o léčivech, který vydává lékový ústav. Podle sněmovní verze by jim stačilo prohlášení o splnění podmínek správné pěstitelské praxe.

Léčebné konopí se užívá třeba u chronických bolestí, na něž nezabírají jiné léky. Předepisují ho vybraní lékaři, například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou a AIDS.

Sněmovna do vládní novely přidala na Vojtěchův návrh pravomoc lékového ústavu k blokování internetových stránek, na nichž se nabízejí nelegální a padělané léky. Vznikne také centrální úložiště záznamů o očkování lidí, které by sloužilo jako elektronická obdoba očkovacího průkazu.

-čtk-